Clicky


Greenpeace krijgt Arctic Sunrise terug

Greenpeace krijgt Arctic Sunrise terug
06-06-2014 13:52 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Greenpeace krijgt het schip The Arctic Sunrise terug. Het schip werd vorig jaar door Rusland aan de ketting gelegd na een actie van de milieuorganisatie tegen het boren naar olie in de Barentszzee. "We zijn uiteraard heel blij, maar ook enigszins verrast dat het nu gebeurt. Er is geen aanleiding om het schip specifiek op dit moment terug te geven", zegt een woordvoerder vrijdag.

De milieuactivisten hebben van het Russisch onderzoekscomité te horen gekregen dat het schip wordt vrijgegeven. "Die vrijgave is per direct, maar we weten niet op welke termijn het schip weer naar Nederland komt", vertelt de zegsman.

Dat is volgens hem afhankelijk van de conditie van het schip. "We zijn er nog niet bij geweest dus we weten niet hoe de staat van The Arctic Sunrise is en of het schip zelfstandig naar Nederland kan varen."

Het is momenteel de blijdschap die overheerst, maar toch plaatst Greenpeace ook kanttekeningen bij de teruggave. "Wij snappen niet waarom het juist nu gebeurt terwijl het Zeerechtstribunaal maanden geleden al heeft besloten dat de Russen het schip terug moesten geven. Daarnaast hadden ze het schip überhaupt nooit aan de ketting mogen leggen", zegt de woordvoerder.

Of Greenpeace stappen gaat ondernemen tegen Rusland als The Arctic Sunrise eenmaal weer in Nederland is, is nog niet duidelijk. "Zover zijn we nog niet vooruit aan het kijken. Het is nog niet te zeggen wat we gaan doen. We willen vooral eerst ons schip begroeten."

De Arctic Sunrise werd medio september tijdens een protestactie van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.

De activisten laten het er echter niet bij zitten en lieten in maart weten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Ze eisen een schadevergoeding van de Russen. Ook willen ze dat hun gevangenneming onrechtmatig wordt verklaard.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is blij dat het schip is vrijgegeven. "Het had nooit geënterd mogen worden, dus het is goed dat dit nu gebeurt." Timmermans kan nog niet zeggen of er gevolgen zijn voor de procedure die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen bij het Zeerechttribunaal. (Novum)