Clicky


Albert Heijn trekt handen af van cao chauffeurs

Albert Heijn trekt handen af van cao chauffeurs
06-06-2014 12:34 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Albert Heijn voelt zich niet verantwoordelijk voor de cao van chauffeurs die de winkels van het bedrijf bevoorraden. Dat heeft een woordvoerder van de supermarktketen vrijdag gezegd. Stakende werknemers van transportbedrijven voeren vrijdag bij AH-distributiecentra actie voor een betere cao.

De vervoerders staken vrijdag bij transportlocaties van Albert Heijn in Tilburg, Zwolle, Zaandam en Pijnacker. Ze verzamelen handtekeningen van vrachtwagenchauffeurs die in opdracht van Albert Heijn de winkels bevoorraden. De woordvoerder van Albert Heijn zegt niet te begrijpen waarom de chauffeurs bij de super aan de poorten staan. "Wat heeft Albert Heijn hiermee te maken? Niks. Wij zijn geen partij aan tafel."

Dat is een schijnheilige houding, zegt FNV-onderhandelaar Egon Groen. "Als Albert Heijn de transportbedrijven ietsje meer betaalt, kunnen zij zich een loonsverhoging permitteren. Wij willen dat Albert Heijn druk zet om de chauffeurs meer uit te betalen."

"Er is vast een relatie tussen de cao voor vervoerders en de vergoeding die wij betalen," aldus de AH-woordvoerder. Maar de verantwoordelijkheid voor een goede cao ligt bij de transportbedrijven, zegt hij. "Hier bemoeien wij ons niet mee."

De actievoerders hebben volgens Groen vrijdag duizenden handtekening opgehaald van vrachtwagenchauffeurs voor Albert Heijn. De vakbond gaat om kwart over vier met de supermarktketen in gesprek en sluit verdere acties tegen het bedrijf niet uit.

Het cao-overleg tussen werkgevers en de bonden in de logistieksector zit al maanden muurvast. Werknemers eisen behalve drie procent loonsverhoging dat de transportbedrijven meer doen aan verdringing op de arbeidsmarkt door Oost-Europese chauffeurs. Vrachtwagenchauffeurs voerden twee maanden geleden ook al actie bij Albert Heijn en C1000. (Novum)