Clicky


Fokker betaalt VS miljoenboete voor handel met Iran

Fokker betaalt VS miljoenboete voor handel met Iran
05-06-2014 20:29 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Fokker Services betaalt de Verenigde Staten een schikkingsbedrag van 15,5 miljoen euro voor het verkopen van vliegtuigonderdelen aan Iran, Sudan en Birma. Dat heeft de onderhoudstak van Fokker Technologies donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf verkocht klanten in de landen de gewraakte onderdelen, terwijl dat volgens Amerikaanse sancties verboden was.

Het Nederlandse luchtvaartbedrijf trof de regeling met drie Amerikaanse staatsinstellingen, die Fokker ervan beschuldigden dat het bedrijf tussen 2005 en 2010 onderdelen verkocht waarop Amerikaanse handelsbeperkingen van toepassing waren. De schikking moet nog worden goedgekeurd door het hof in Washington en het Amerikaanse ministerie van economische zaken.

Fokker Services heeft maatregelen getroffen en betrokken medewerkers bestraft, zegt het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf meldde de transacties in 2010 zelf aan de Amerikaanse autoriteiten. Sindsdien doet het geen zaken meer met klanten uit de drie landen. Behalve in Nederland heeft Fokker Services vestigingen in de Verenigde Staten en Singapore. (Novum)