Clicky


'30 zorgbestuurders verdienen meer dan premier'

'30 zorgbestuurders verdienen meer dan premier'
05-06-2014 10:24 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Dertig bestuurders in de ouderenzorg kregen vorig jaar een hogere vergoeding dan premier Mark Rutte (VVD). Dat heeft vakbond Abvkabo FNV donderdag gemeld in een ranglijst van 'teveelverdieners', waarin salaris en ontslagvergoedingen werden meegeteld. De top vijftig ging er vorig jaar negentien procent in inkomen op vooruit.

De inkomens aan de top zijn veel te hoog, zeker in het licht van recente bezuinigingen in de sector, vindt de bond. Het hoogste bedrag dat werd uitgekeerd kwam uit op 507.673 euro en was voor Chris Marsman van de Kwadrantgroep uit Drachten. Zijn beloning was zo hoog omdat hij een ontslagvergoeding van 3,5 ton kreeg. Premier Rutte verdiende vorig jaar ruim 144 duizend euro.

Topbestuurders kunnen zo veel verdienen doordat ze vaak aparte afspraken maken, zodat ze niet onder de sector-cao vallen. Volgens de Wet normering topinkomens, die vorig jaar inging, mogen bestuurders van publieke instellingen 130 procent van het salaris van een minister verdienen, wat vorig jaar neerkwam op een norm van 230.474 euro.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het in een reactie 'schandalig dat in tijden dat mensen zorg verliezen en zorgmedewerkers hun baan kwijtraken, de bobo's zichzelf een loonsverhoging geven'.

Vanaf volgend jaar mogen zorgbestuurders maximaal een ministerssalaris opstrijken. De nieuwe regels gelden niet direct voor zittende bestuurders, die daarom soms nog boven de norm uitkomen.

Uit het onderzoek van Abvakabo blijkt verder dat de eigen vermogens van de ouderenzorginstellingen vorig jaar uitkwamen op 3,8 miljard euro. Zorginstelling Espria uit Meppel heeft met bijna 173 miljoen euro het grootste eigen vermogen. GroenLinks vindt dat het kabinet meteen een wettelijke overheadnorm moet invoeren waardoor instellingen dat geld gebruiken voor zorg. (Novum)