Clicky


'Louwes was niet bij Wittenberg op dag moord'

'Louwes was niet bij Wittenberg op dag moord'
05-06-2014 10:17 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Belastingadviseur Ernest Louwes was mogelijk niet bij zijn cliënt Jacqueline Wittenberg op de dag dat zij werd vermoord. De recherche heeft meerdere aanwijzingen dat zij niet donderdag 23 september 1999 werd vermoord, zoals tot nu toe werd aangenomen, maar een dag later. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Louwes zou voor die dag een alibi hebben.

De advocaten Geert-Jan Knoops en Paul Acda dienden vorig jaar een herzieningsverzoek in dat op heel andere punten was gericht. Zo voerden zij aan dat het dna-materiaal op de blouse van het slachtoffer ook via zakelijk verkeer daar terecht kan zijn gekomen. De Hoge Raad bepaalde dat nieuwe feiten die de advocaten hadden aangevoerd moeten worden onderzocht.

Dat onderzoek leverde een reeks nieuwe feiten op. Uit de beschikbare foto's en het onderzoeksmateriaal concluderen forensisch artsen dat het lichaam zes tot 24 uur na de moord is verplaatst. Ook schrijft de recherche dat 'nieuwe daderkennis' is ontdekt. Om wat voor kennis het gaat, wordt vooralsnog geheim gehouden.

Verder is een belangrijke fout gemaakt in het onderzoek. Louwes verklaarde dat hij vlak voor zijn cliënt zou zijn vermoord nog met haar belde, vanaf 'de A28, ter hoogte van Harderwijk'. Dat is in het politieonderzoek echter geïnterpreteerd als een telefoontje vanaf 't Harde.

Dat verschil van acht kilometer is belangrijk. Louwes werd niet geloofd omdat zijn telefoon op dat moment een zendmast in Deventer aanstraalde en dat is niet mogelijk vanaf 't Harde. Vanaf Harderwijk kan dat echter wel gebeurd zijn.

Een getuige-deskundige van KPN Security heeft op basis van deze informatie zijn belastende verklaring ingetrokken. Volgens hem moeten andere getuigen-deskundigen dat ook doen.

In maart 2000 werd belastingadviseur Ernest Louwes vrijgesproken van de moord op zijn cliënt Wittenberg. Daarna werd hij veroordeeld, vrijgesproken en uiteindelijk veroordeeld tot 12 jaar cel. In 2009 kwam hij na het uitzitten van twee derde van zijn straf vrij. De zaak kreeg veel bekendheid, onder meer doordat opiniepeiler Maurice de Hond herhaaldelijk de publiciteit zocht om te wijzen op fouten in het onderzoek.

De Hoge Raad kan desgevraagd niet bevestigen of de beweringen van de Volkskrant over het onderzoek van de recherche kloppen. "De advocaat-generaal van de Hoge Raad neemt hier binnen afzienbare tijd een beslissing over", aldus een woordvoerder. Als inderdaad sprake is van informatie die tijdens het proces nog niet bekend was, een novum, kan dat voor de Hoge Raad aanleiding zijn een veroordeling in een strafzaak te herzien.

Knoops wijst erop dat de zaak in een vertrouwelijk stadium is bij de Hoge Raad. Daarom kan hij er niet op ingaan. De Volkskrant heeft de informatie volgens hem niet via zijn kantoor verkregen. " Wij wachten eerst de beslissing van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad af." (Novum)