Clicky


Vrachtwagenchauffeurs in actie tegen EVO

Vrachtwagenchauffeurs in actie tegen EVO
04-06-2014 18:08 | Transport | auteur Marcel van der Voort

BREUKELEN - Vrachtwagenchauffeurs en FNV Bondgenoten hebben woensdagavond actie gevoerd bij een congres van de EVO in Breukelen. Dat deden ze bij het kasteel Nijenrode.

De actietruck van FNV Bondgenoten  kon maar net geparkeerd worden op een smalle strook naast de Rijksstraatweg voor het kasteel. Naast de vakbondsmensen zijn er twaalf vrachtwagenchauffeurs die actie voeren.

Onder hen André Teeldt: "Een aantal bezoekers van de bijeenkomst staat ons vriendelijk te woord. Maar de mannen in de duurste auto;s doen de ramen niet open. En als hun blikken konden doden."

"Ik wil dat het verandert in de transport. Geen loondumpen. Het moet komen van de TLN en EVO. Het verbaast mij van de laatste dat ze zich negatief opstellen. Ze zeggen dat ze hun leden het advies geven een diesel en een cao-clausule in de overeenkomst op te nemen. Of dat gaat gebeuren is de vraag."

"Ze willen de markt graag vrij hebben, maar dat maakt alles kapot. Wij gaan door met onze acties. Ook vrijdag gaat er iets gebeuren."

Grappig

Onder hen bestuurder Edwin Atema van genoemde vakbond: "Dit is grappig. Ze zeggen dat ze tegen de misstanden zijn. Maar volgens mij hebben ze vanuit hun dure auto geen kijk op de realiteit."

Ze deelden een pamflet uit met onder andere daarin: “Uw vereniging streeft naar een vrije vervoersmarkt met gelijke concurrentievoorwaarden, een vrije verladerskeuze en een optimale verhouding tussen kosten en service. Daarnaast is er het streven naar een geheel vrije cabotage binnen Europa.“

“Daarbij vraagt de EVO de overheid de eisen voor het beroepsvervoer te versoepelen en een lagere grens voor kredietwaardigheid te aanvaarden. Als klap op de vuurpijl wil uw organisatie het gemakkelijker maken om buitenlandse chauffeurs in te zetten.”

Minachting

“Wij, de chauffeurs in Nederlandse loondienst, zien het bovenstaande als een minachting van ons vak en de kwaliteit die wij dagelijks leveren om de Nederlandse - en Europese economie met daarbij uw bedrijven draaiende te houden.”

“Wij kunnen de wensen van de EVO dan ook niet anders interpreteren als het vogelvrij verklaren van de chauffeurs in Nederlandse loondienst en loondumping met de daarbij gepaard gaande sociaal economische misstanden als norm te willen hanteren. Uw handelswijze is dan ook een regelrecht gevaar voor ons bestaan.”

Misstanden

“Tot vandaag hebben wij de EVO en de bij haar aangesloten bedrijven redelijk met rust gelaten. Nu ons duidelijk is geworden dat de EVO zich actief verzet tegen de op komst zijnde wetgeving over de ketenaansprakelijkheid gaan wij de EVO en de aangesloten bedrijven vanaf vandaag dan ook actief verantwoordelijk maken voor de sociaal economische misstanden in onze mooie sector.”

“Ondernemers die onze zorgen inzien en wel verantwoordelijkheid durven nemen en zich distantiëren van de bovenstaande punten kunnen zich melden bij: transport@bg.fnv.nl