Clicky

 
Transport Online - Burgemeester: snel duidelijkheid over brand Shell

Burgemeester: snel duidelijkheid over brand Shell

Burgemeester: snel duidelijkheid over brand Shell
04-06-2014 11:56 | Bedrijfsongevallen | auteur De Redactie

MOERDIJK - Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk wil dat inwoners van zijn gemeente snel duidelijkheid krijgen over hoe de explosies en brand bij Shell dinsdagavond konden ontstaan. Dat zei hij woensdagochtend op een persconferentie. De politie en de brandweer proberen te achterhalen wat de oorzaak is geweest.

Ook Shell zelf, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de gemeente stellen een onderzoek in. "Iedereen wil weten hoe dit kon gebeuren", aldus Klijs. Hij liet verder weten 'zeer tevreden' te zijn over het optreden van de operationele diensten. "We hebben vast kunnen stellen dat de politie en de brandweer binnen zes minuten aanwezig waren. Dat bewijst dat het zin heeft om een beroepsbrandweer op het industrieterrein gestationeerd te hebben."

De brandweer kreeg een post op het terrein na de brand die begin 2011 bij Chemie-Pack woedde. De burgemeester liet dinsdag al weten dat hij die brand niet wil vergelijken met het incident bij Shell. Op de persconferentie woensdag zei hij dat de aanpak van de brand bij Shell voor zijn 'gevoel' veel beter is geweest. "In de communicatie waren we zeer alert. Al zijn er natuurlijk altijd zaken die nog beter kunnen. Mijn indruk is echter dat de aanpak zeer professioneel was."Klijs zei verder dat de gemeente er alles aan doet om het industrieterrein 'zo veilig mogelijk te maken en te houden'. "Na Chemie-Pack hebben we veel gedaan om het gebied veiliger te maken. Als ik kijk naar hoe wij met het incident zijn omgegaan, stemt mij dat tevreden."

Na explosies in een reactorvat van Shell brak dinsdagavond brand uit. De brand was pas woensdag om 06.10 uur volledig geblust. Hiervoor werden 150 brandweerlieden ingezet. Bij de brand is de stof ethylbenzeen vrijgekomen. Hiervan lag vijftig kuub opgeslagen op het terrein van Shell.

De stof is niet kankerverwekkend, zei directeur publieke gezondheid bij de GGD Midden- en West-Brabant Annemieke van der Zijden op de persconferentie. Wel kan de stof leiden tot irritatieklachten. Er zijn echter geen verhoogde concentraties aangetroffen in de lucht. "Wel zijn roetdeeltjes terechtgekomen in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. We zoeken uit hoe groot het verspreidingsgebied is. Mensen krijgen het advies om de deeltjes met sop en water te verwijderen. Er worden geen beperkingen opgelegd. Iedereen kan gewoon naar buiten, ook de dieren."

Over de zware metalen die zijn aangetroffen in een grondmonster kon Van der Zijden nog niets zeggen. "Daar wordt onderzoek naar gedaan. Zodra er resultaten zijn die aanleiding geven tot communicatie, zullen wij dat naar buiten brengen."

Door de brand raakten twee mensen lichtgewond. Ze werden de afgelopen nacht met lichte brandwonden ter observatie opgenomen in het ziekenhuis, maar zijn woensdag weer thuis. Burgemeester Klijs spreekt van een 'geweldige opluchting'. "Alle inwoners van Moerdijk en omgeving zijn enorm geschrokken van de verplaatsing van luchtdruk die de explosies teweegbrachten. Zelfs ik kon het voelen in mijn huis. Toen dat gebeurde was mijn eerste gedachte dat het niet bijna anders kon of er waren slachtoffers gevallen. Of misschien wel erger. Gelukkig bleek dat enorm mee te vallen." (Novum)

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions