Clicky


Rabobank krijgt claim van 7 miljard

Rabobank krijgt claim van 7 miljard
04-06-2014 09:30 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Rabobank krijgt woensdag een schadeclaim van zeven miljard euro op de mat, vanwege 'dwaling en bedrog' bij het verkopen van rentederivaten. De bank zou voor klanten hebben verzwegen welke grote financiële risico's die producten met zich meebrachten. Dat stelt de stichting Renteswapschadeclaim, die een procedure tegen de bank begint.

De boerenleenbank verkocht sinds 2001 voor ongeveer 24 miljard euro aan rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf en grote bedrijven. De bedrijven konden zich zo indekken tegen stijgende rentes. Rabobank vertelde volgens de stichting echter niet dat een dalende rente tot een flinke schadepost zou kunnen leiden, aldus voorzitter van de stichting Pieter Lijesen.

Als klanten vooraf hadden geweten welke gevaren de zogeheten renteswaps met zich meebrachten, dan zouden ze de producten nooit hebben afgesloten, aldus Lijesen. Omdat de rente de afgelopen jaren flink is gedaald, hebben de bedrijven volgens hem een miljardenschade op de contracten geleden. Hij wil dat bedrag op de bank verhalen.

Bovendien konden klanten op geen enkele wijze bepalen of zij in de contracten de juiste rente afspraken, zo stelt Lijesen. Rabobank fraudeerde in diezelfde periode namelijk met de hoogte van het interbancaire rentetarief Euribor. Die rente is een 'cruciaal onderdeel' van de verkochte renteswaps, stelt de stichting.

Het is niet voor het eerst dat Rabobank wordt aangeklaagd vanwege het verkopen van swaps ten tijde van de rentefraude. In maart van dit jaar schreef website Follow The Money al dat een klant van de bank een claim tegen Rabobank had ingediend voor de schade als gevolg van rentedalingen.

Momenteel zouden alleen al de bedrijven in het mkb nog voor zo'n 2,7 miljard euro in het rood staat op renteswaps verkocht door banken, zo maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorige week bekend. De claim van Lijesen spitst zich echter niet alleen toe op nog openstaande derivaten, maar ook swaps die in het verleden al met verlies door bedrijven zijn afgekocht.

Toch zouden er maar weinig klachten zijn binnengekomen over rentederivaten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken hebben nog geen 130 ondernemers over de swaps geklaagd bij hun bank. Dat liet de koepelvereniging voor banken vorige week weten in een reactie op de AFM-cijfers. (Novum)