Clicky

 
Transport Online - Grote brand na explosie bij Shell in Moerdijk [+video]

Grote brand na explosie bij Shell in Moerdijk

Grote brand na explosie bij Shell in Moerdijk [+video]
03-06-2014 23:15 | Algemeen | auteur De Redactie

MOERDIJK - Bij Shell in Moerdijk is dinsdagavond brand uitgebroken na een grote explosie. Dat meldt de brandweer. Volgens omstanders was vanaf kilometers afstand een vuurbal te zien en is de vlammenzee meters hoog.

Omstanders meldden dat ze twee enorme knallen hoorden. Ze zeggen dat de vuurzee vergelijkbaar is met die bij Chemie-Pack in 2011 in de Brabantse plaats.

De explosie en de daaropvolgende brand was, volgens een woordvoerder, precies op het moment van de wisseling van de ploegen.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn er blusvoertuigen met schuim onderweg vanuit Rotterdam-Rijnmond om de brand te blussen.

In tegenstelling tot eerder berichten meldt de Veiligheidsregio later dat er toch twee gewonden zijn gevallen. Er zouden geen doden of vermisten zijn. De hulpverleners roepen het publiek op om niet te blijven kijken bij de brand.

Rond 23:40 uur meldt de Veiligheidsregio dat de vlammen minder intens worden. 

De gemeente Moerdijk meldt rond 00:45 uur dat het Industrieterrein is afgezet voor alle verkeer. Ook is het scheepvaartverkeer volledig stilgelegd en zijn de op- en afritten van de snelweg A17 afgesloten. Ook voert de brandweer metingen uit naar de vrijgekomen stoffen. Verder meldt de gemeente dat het gemeentelijke telefoonnummer 14 0168  bemand is voor mensen met vragen.

Op een persconferentie vanacht in gemeentehuis Zevenbergen zei burgemeester van Moerdijk Jan Klijs dat de verwondingen van de twee slachtoffers mee vallen. "Het gaat om lichte brandwonden. Naar verwachting mogen ze in de loop van de nacht weer naar huis", aldus Klijs.

De brand is ontstaan door een aantal explosies in een reactorvat. Hoe dat kan is niet bekend. Het vat was wegens onderhoud buiten gebruik. Bij de explosies en de brand is ethylbenzeen vrijgekomen.

Ook kunnen er als gevolg van de brand stofjes neerdwarrelen in de buurt van het bedrijfsterrein waar de brand woedt. "Onderzocht wordt wat dit betekent", aldus Klijs. Hij adviseert omwonenden uit de rook te blijven en ramen en deuren dicht te houden.

Rond half twee meldt de gemeente dat er geen concentraties gevaarlijke stoffen in de rook zijn aangetroffen. Wel kan de verbranding van ethylbenzeen  geirriteerde ogen en luchtwegen opleveren. Deze klachten verdwijnen op korte termijn weer.

Rond 01:40 uur meldt de brandweer dat de brand beheersbaar maar het sein brandmeester nog niet gegeven is. 

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions