Clicky


Nairo Quintana wint als eerste Colombiaan Giro

Nairo Quintana wint als eerste Colombiaan Giro
01-06-2014 20:07 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nairo Quintana heeft zondag de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaan van Movistar gaf zijn leidende positie in de door Luka Mezgec gewonnen slotetappe niet meer uit handen. Quintana werd op het podium geflankeerd door landgenoot Rigoberto Uran en thuisrijder Fabio Aru. Quintana is de eerste Colombiaanse winnaar van de Giro ooit.

Quintana vestigde vorig jaar met een tweede plaats in de Tour de France zijn naam en gold als de torenhoge favoriet voor de Giro. De 24-jarige klimmer begon matig, maar maakte in de loodzware slotweek het verschil.

De manier waarop Quintana de macht greep, hield echter flink de gemoederen bezig. In de koninginnenrit, waarbij onder loodzware en winterse omstandigheden de Gavia en de Stelvio bedwongen moesten worden, pleegde de Colombiaan zijn coup in de afdaling van de Stelvio.

De koersdirectie zorgde voor commotie door de afdaling van de Stelvio te neutraliseren, maar dat bleek een communicatiefout, waarna Quintana met in zijn kielzog Hesjedal en Rolland snel afstand nam. Quintana pakte ruim vier minuten op de toenmalige leider Uran. Diens ploeg, Omega Pharma-Quick-Step, was des duivels en dreigde met juridische stappen.

In de daaropvolgende dagen toonde Quintana zijn klasse. Hij kwam zelden in de problemen en won vrijdag de klimtijdrit naar Cima Grappa.

Wilco Kelderman kan terugkijken op een geslaagd debuut als kopman in een grote ronde. Hij eindigde op de zevende plaats in het eindklassement en was daarmee de beste Nederlander. Pieter Weening zorgde voor Nederlands succes door een etappe te winnen.

De 172 kilometer slotrit naar Triest draaide zoals verwacht uit op een massasprint. Mezgec was een klasse apart en bezorgde Giant-Shimano het derde dagsucces van de Giro. Giacomo Nizzolo werd tweede en Tyler Farrar derde. De vierde plaats van Nacer Bouhanni ?volstond voor de Fransman om het puntenklassement op zijn naam te schrijven. (Novum)