Clicky


Vakbond ziet 'schrikbewind' bij Kurhaus

Vakbond ziet 'schrikbewind' bij Kurhaus
30-05-2014 20:37 | Binnenland | auteur De Redactie

SCHEVENINGEN - De arbeidsomstandigheden in het Kurhaus in Scheveningen lijken niet al te best te zijn. Het hotelpersoneel klaagt over extreem lange werkdagen, hoge werkdruk en intimiderend gedrag van de directeur, blijkt uit een brandbrief aan FNV Horeca die RTL Z vrijdag online heeft gezet.

De vakbond spreekt van een schrikbewind. De directie gaat de zaak eerst intern onderzoeken voordat een reactie wordt gegeven.

Overuren zouden niet worden uitbetaald en werknemers gedwongen een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Volgens de ongeveer vijftig klagers zijn werkdagen tot veertien uur eerder regel dan uitzondering. Overuren moeten volgens de cao worden gecompenseerd, maar omdat dat niet gebeurt, zou het personeel jaarlijks duizenden euro's mislopen.

"Wie weigert het tijdschema van 7,6 uur te ondertekenen omdat de overuren niet zijn meegeteld, krijgt zijn salaris niet uitbetaald", zegt een medewerker tegen de zakenzender. "De directie beweert dat overwerk je eigen schuld is: je werkt niet efficiënt genoeg of je had eerder aan de bel moeten trekken", zegt een ander. Het personeelsbestand kent een groot verloop en het ziekteverzuim is hoog, aldus de klagers.

De werksfeer wordt volgens de klagers gekenmerkt door intimidatie, pesterijen en wantrouwen jegens het personeel. Medewerkers zouden buiten het werk om geen contact met elkaar mogen hebben op straffe van een waarschuwing. De directie zou medewerkers over elkaar uithoren.

"De werksfeer is volledig verziekt", stelt bestuurder Milen Boldrik van FNV Horeca tegen RTL. "De directie voert een schrikbewind. Mensen worden op alle manieren klein gehouden en geïntimideerd." FNV Horeca heeft de Inspectie SZW gevraagd onderzoek te doen naar de werktijden. Boldrik eist het aftreden van de directie.

"Medewerkers, die het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen van oudsher de naam en faam hebben gegeven die past bij dit historische bedrijf, worden als citroenen uitgeknepen", stelt de vakbond vrijdagavond in een verklaring. Het huisreglement gaat veel te ver en de slechte werkomstandigheden zorgen voor veel leed onder de werknemers, aldus FNV Horeca. "Wij zullen dan ook alles wat in ons vermogen ligt doen om deze directie te laten aftreden en een nieuwe moderne directie hiervoor in de plaats te krijgen." (Novum)