Clicky


Treinen donderdag weer schoongemaakt

Treinen donderdag weer schoongemaakt
28-05-2014 17:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

De actievoerende schoonmakers zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao. Vanaf donderdag wordt er dan ook weer schoongemaakt, onder meer bij de NS. Dat heeft Ron Meyer van FNV Bondgenoten woensdag bekendgemaakt.

Volgens Meyer is er door de leden van Bondgenoten goed gediscussieerd over het onderhandelingsakkoord, dat dinsdag met werkgeversorganisatie OSB werd afgesloten. Uiteindelijk stemde 72 procent van de aanwezigen in met de cao.

Meyer is 'zeer trots' op wat de schoonmakers hebben bereikt. Volgens de tweede onderhandelaar kunnen zij een voorbeeld vormen voor medewerkers in andere branches die strijden voor een betere arbeidsvoorwaarden, zoals in de zorg. De schoonmakers voerden sinds eind maart actie. In de afgelopen jaren is in totaal dertig weken gestaakt.

De schoonmakers krijgen onder de nieuwe cao, die geldig wordt tot eind 2016, alles bij elkaar 6,6 procent meer loon. De wachtdagen bij ziekte worden stapsgewijs geschrapt. De werkgevers hoeven onder voorwaarden niet meer volledig door te betalen in het tweede jaar bij een langdurige ziekte. Ook zijn zij minder kwijt aan pensioenopbouw. Volgende maand moeten de leden van OSB nog wel hun zegje doen. (Novum)