Clicky


 


Bovag kijkt naar schadeclaim grenspomphouders

Bovag kijkt naar schadeclaim grenspomphouders
28-05-2014 13:51 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Brancheorganisaties Bovag en BETA bekijken of eigenaren van benzinestations langs de grens een claim kunnen indienen tegen de overheid voor de schade als gevolg van de accijnsverhoging. Dat laten woordvoerders van de belangenverenigingen woensdag weten in een reactie op het besluit van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

"We zien nu meer dan ooit aanleiding om zo'n zaak aan te spannen", aldus de Bovag-zegsman. Bovag is al langere tijd met een team van juristen in gesprek over de mogelijkheden voor zo'n zaak, op grond van het Europees recht. "Wij denken dat we een goede kans maken", aldus de branchevereniging voor de auto-industrie.

Staatssecretaris Wiebes liet woensdag weten de accijnsverhoging op brandstoffen niet te willen terugdraaien. De teruglopende omzetten van tankstationhouders in de grensregio zijn volgens hem slechts 'ten dele' het gevolg van de verhoging begin dit jaar. Die daling past volgens hem in een 'langjarige trend'. De daling zou ook 'kunnen samenhangen met verschillen in regionale economische ontwikkelingen', aldus Wiebes.

Bovag vindt de constateringen van de bewindsman in zijn brief aan de Tweede Kamer 'teleurstellend', aldus de woordvoerder. "Hij bagatelliseert de situatie aan de grens", vindt de zegsman. "Grenspomphouders kregen het voor het eerst moeilijk toen de accijns begin vorig jaar omhoog ging. Daar kwam de verhoging van dit jaar nog eens bovenop."

Ook belangenorganisatie BETA stelt dat de cijfers van Wiebes niet kloppen en wil de schade voor de pomphouders daarom bij de overheid verhalen. "Dit past helemaal niet in een trend", aldus een woordvoerder. "Onze 44 leden aan de grensstreek hebben dertig tot vijftig procent minder liters brandstof verkocht ten opzichte van vorig jaar."

BETA eist een compensatieregeling om de schade voor pompstationhouders aan de grens te vergoeden. "Wij willen twee ton per onderneming", aldus de woordvoerder. "Dat is voor iedereen de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende route." Wiebes zou daarvoor een regeling uit 1997 uit de kast moeten halen, toen benzinestations ook last hadden van een accijnsverhoging. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions