Clicky


 


'Verhoging accijns niet teruggedraaid'

'Verhoging accijns niet teruggedraaid'
28-05-2014 09:12 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De veelbesproken verhoging van de brandstofaccijns wordt niet teruggedraaid. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft geen bewijs kunnen vinden dat tankstations in de grensregio minder brandstof verkopen sinds het verhogen van de accijns. Dat schrijft Wiebes woensdag in een brief aan de Tweede Kamer, zo melden ingewijden aan de Volkskrant.

Wiebes liet de Belastingdienst afgelopen tijd onderzoek doen naar de gevolgen van de accijnsverhoging op brandstof. De fiscus schakelde daarbij onder meer benzineproducenten in. De producenten noch de Belastingdienst konden echter met zekerheid zeggen of Nederlanders in de grensstreken nu meer in Duitsland en België zijn gaan tanken.

Voordat de Kamer de brief van Wiebes ontvangt, moet deze eerst woensdagmiddag nog worden besproken in de ministerraad, zo melden de bronnen aan de ochtendkrant. De conclusies van de staatssecretaris staan haaks op die van Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA, die juist concludeerde dat er wel 'grenseffecten' zijn.

Wiebes wilde woensdagochtend bij aanvang van de ministerraad niet reageren op het bericht. "Ik ben nu de evaluatie aan het afronden, die is bijna klaar." Zoals beloofd wordt die nog deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd, aldus de staatssecretaris.

De hogere accijns op diesel, benzine en lpg is eigenlijk al sinds de invoering op 1 januari - of zelfs daarvoor - al een heet hangijzer. Brancheorganisaties RAI en Bovag ageren al lange tijd tegen de hogere accijns, omdat deze de eigenaren van tankstations in de grensregio's de das om zou doen. Brandstof is nu aan de andere kant van de grens goedkoper.

Voor de schatkist pakt de hogere accijns averechts uit, stellen critici verder. Doordat meer mensen in het buitenland de tank vullen, zou de overheid niet meer, maar juist minder accijnsinkomsten binnenkrijgen. Wiebes heeft in zijn onderzoek echter niet kunnen achterhalen of dat ook zo is. (Novum)

Foto's

  • J.Roeland
    SCHENK
  • J.Roeland
    SCHENK
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats