Clicky


ANWB wil onderzoek naar talloze ongevallen

ANWB wil onderzoek naar talloze ongevallen
28-05-2014 09:04 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet een onderzoek instellen naar het grote aantal aanrijdingen van de afgelopen weken. Daarvoor pleit ANWB-directeur Guido van Woerkom woensdag in De Telegraaf. Volgens hem kan van toeval haast geen sprake meer zijn. Hij wil weten of er een duidelijke oorzaak is.

Van Woerkom denkt dat onderzoekers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wellicht kunnen aantonen 'waar het fout gaat' en of het nodig is dat de regels moeten veranderen of dat automobilisten hun gedrag aanpassen.

"Maar dat is iets voor de lange termijn, nu is het vooral van belang dat we met z'n allen zorgvuldiger en voorzichtiger zijn in het verkeer", zegt Van Woerkom in de krant. "We moeten ons ervan bewust zijn dat een auto tussen de achthonderd en duizend kilo weegt en je daarmee een levensgevaarlijk instrument in handen hebt."

Transport en Logistiek Nederland zegt het verzoek van de ANWB om onderzoek te laten verrichten te steunen. "Ieder slachtoffer is er een te veel en de impact is enorm als er een vrachtwagen bij betrokken is."

Het ministerie van Infrastructuur laat woensdag weten dat het het ministerie ook is opgevallen dat de laatste tijd veel zware ongevallen hebben plaatsgevonden. "We kunnen niet zeggen of daar een oorzaak voor is, of dat sprake is van toeval. Maar daar kijken we vanzelfsprekend naar", zegt een woordvoerder. "Rijkswaterstaat houdt de situatie op de wegen altijd scherp in de gaten." (Novum)