Clicky


Flinke loonsverhoging voor schoonmakers

Flinke loonsverhoging voor schoonmakers
27-05-2014 20:14 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMERSFOORT - De schoonmakers krijgen er de komende drie jaar 6,6 procent loon bij, maar leveren wel pensioenbijdrage in. De wachtdagen bij ziekte worden stapsgewijs afgebouwd in de cao die tot eind 2016 geldig moet worden. Dat heeft bemiddelaar Wim Kooijman dinsdag gezegd op de persconferentie van FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie OSB in Amersfoort.

De cao, waarover tot dinsdag 05.01 uur is onderhandeld, moet nog wel worden goedgekeurd door de leden van de vakbonden en werkgeversorganisatie OSB. Bij de vakbonden wordt het akkoord woensdag voorgelegd aan de leden. Als zij akkoord gaan, beginnen de schoonmakers mogelijk woensdagavond of donderdag weer met hun werk. OSB legt het akkoord 19 juni voor. "Dat zal geen appeltje-eitje zijn, maar ik heb er vertrouwen in", zei onderhandelaar Hans Simons.

De schoonmaakbazen en de bonden hebben verder afgesproken dat in principe ook bij langdurige ziekte wordt doorbetaald. Als een medewerker echter niet meewerkt aan re-integratie dan kan de werkgever dat toch stopzetten. Het bedrijf moet dan wel bewijzen voldoende te hebben gedaan aan opleiding en certificering. Daarover zijn in de cao ook afspraken gemaakt.

De loonstijging wordt in de komende jaren opgebouwd, met steeds per 1 juli een verhoging van twee procent. Daarnaast gaat per jaar ook de eindejaarsuitkering 0,2 procent omhoog. De cao-afspraken betekenen voor de werkgevers vanwege de lagere pensioenpremie vijf procent meer aan loonkosten. De pensioenpremie kan worden verlaagd 'omdat er ruimte is bij het pensioenfonds', aldus de partijen dinsdag.

Onderhandelaar Jet Linssen van FNV noemt de afspraken zoals die nu zijn gemaakt 'een fundamentele stap' naar een professionelere schoonmaaksector. De flinke loonsverhoging is volgens haar 'zwaarbevochten'. Linssen en Simons van de OSB denken dat er nu 'betere arbeidsverhoudingen' kunnen ontstaan. Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen zegt vooral blij te zijn met de vernieuwingsagenda, waarbij schoonmakers bijvoorbeeld kunnen doorgroeien naar een baan met meer taken en verantwoordelijkheden.

De NS vindt de doorbraak 'goed nieuws voor de reiziger', zei een woordvoerder dinsdag. De vervoerder kampte met vieze treinen en stations en morrende reizigers als gevolg van de schoonmaakstaking.

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB is 'dolblij' met het principeakkoord. "Het kon natuurlijk ook niet langer zo", aldus een zegsman. Het is voor de vervoerder zaak dat de opgelopen achterstand snel wordt ingehaald. "Er moet snel weer worden schoongemaakt. Niet alleen met de normale werkzaamheden lopen we achter, maar ook met de periodieke reiniging. We moeten veel inhalen als we de metrostations weer citroenfris willen hebben." (Novum)