Clicky


Werknemers Philip Morris gaan woensdag staken voor beter sociaal plan

Werknemers Philip Morris gaan woensdag staken voor beter sociaal plan
27-05-2014 17:26 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De vakbonden hebben nog geen signalen dat Philip Morris tegemoet wil komen aan de eisen voor een beter sociaal plan. Dit betekent dat de werknemers van Philip Morris vanaf woensdagochtend 6 uur het werk neerleggen. De staking zal de hele dag duren, tot 23.30 uur.

Woensdag acties

Het ultimatum van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen voor Philip Morris (PM) voor een beter sociaal plan loopt af in de nacht van dinsdag op woensdag. Als een positieve reactie inderdaad uitblijft, leggen de werknemers morgenochtend vroeg het werk neer. Om 8.00 uur organiseren de vakbonden een actiebijeenkomst op het parkeerterrein van Philip Morris in Bergen op Zoom. FNV-voorzitter Ellen Dekkers en CNV-voorzitter Maurice Limmen zullen de actievoerders toespreken en hen aanmoedigen om met elkaar te gaan voor een beter sociaal plan.

De vakbonden willen een sociaal plan, dat recht doet aan de schade die de werknemers oplopen door het verlies van werkgelegenheid en toekomstige pensioenrechten. En dat voldoet aan de belofte van PM tijdens de bekendmaking van de sluiting.

Belastingvoordeel

Philip Morris (PM) heeft vanaf 1981 van de Nederlandse staat miljoenen belastingvoordeel gehad. PM kon de accijns op sigaretten innen en pas maanden later afdragen aan de Nederlandse staat. Dit leverde een rendement van gemiddeld 40 miljoen euro per jaar op. De vakbonden willen dat de sigarettenfabrikant daar nu iets voor terugdoet. Door het beloofde goede sociale plan af te sluiten en te investeren in vervangende werkgelegenheid in West-Brabant en Zeeland.