Clicky


Transport Market Monitor: transportprijzen acht maanden op rij in de lift

Transport Market Monitor: transportprijzen acht maanden op rij in de lift
27-05-2014 09:53 | Financieel | auteur De Redactie

De transportprijzen liggen voor de achtste opeenvolgende maand op een hoger niveau dan in dezelfde maanden van een jaar eerder. Dat blijkt uit de negentiende editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting waarin naar de dynamiek van het Europese transport en goederenvervoer wordt gekeken.

Deze opwaartse trend van de transportprijzen zet al acht maanden door ondanks het feit dat de transportprijzen in het eerste kwartaal van 2014 met 9,6% zijn gedaald in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2013 steeg de prijsindex dit kwartaal met 1,4%.

Meest opvallende resultaten uit het rapport:

  • De prijsindex daalde in het eerste kwartaal van 2014 met 9,6% (index 91.5) in vergelijking met de prijsindex in het vierde kwartaal van 2013 (101.3)
  • Vergeleken met het indexniveau in het eerste kwartaal van 2013, is de prijsindex 1,4% gestegen
  • In het eerste kwartaal van 2014 daalde de dieselindex naar 101.0 (-2.4%)
  • De capaciteitsindex steeg sterk naar 114.4 (+36.9) in het eerste kwartaal

Erik van Dort, Supply Chain expert bij Capgemini, merkt op: “Het is gebruikelijk dat een relatief hoge capaciteit in het eerste kwartaal een neerwaartse druk op de transportprijzen veroorzaakt, maar hoewel het aanbod in capaciteit 37% hoger was, had dit slechts een gering negatief effect (-9,5%) op de prijzen. De prijsindex ligt echter wel hoger dan een jaar geleden, dus dat toont aan dat het herstel voortduurt.”

“In het eerste kwartaal had de hoge capaciteit slechts een gering effect op de prijzen”, voegt Peter Förster, Managing Director van Transporeon, toe. “Ook de 3-jaar lage diesel index lijkt de prijzen niet zo sterk te hebben beïnvloed als verwacht. In het algemeen is er een positieve correlatie tussen de dieselindex en de prijsindex, dus we hadden verwacht dat de prijzen nog lager waren in het eerste kwartaal.”