Transport Online - Gevoelige misser CBS bij berekenen dieselomzet

Gevoelige misser CBS bij berekenen dieselomzet

Gevoelige misser CBS bij berekenen dieselomzet
26-05-2014 13:40 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door een foutje van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de omzetcijfers over diesel in februari ten onrechte hoger ingeschat dan in die maand een jaar eerder. Na een herziening blijkt de omzet niet met een procent te zijn gegroeid, maar met drie procent gedaald. Dat heeft hoofdeconoom bij het CBS Piet Hein van Mulligen maandag bevestigd.

De onderzoekers bij het CBS gingen de fout in bij het omrekenen van kilo's naar liters, waardoor de berekeningen niet meer klopten, verklaart Van Mulligen. De cijfers werden vrijdag al aangepast, maar het CBS besloot de wijziging ondanks de politieke gevoeligheid ervan niet openbaar te maken. "We lichten in die gevallen alleen de belangrijkste betrokkenen in", zegt Van Mulligen. Volgens hem gebeurt het niet vaak dat het CBS de cijfers moet aanpassen.

De fout is pikant omdat de omzet op brandstof sinds begin dit jaar met argusogen wordt bekeken. In januari werd de accijns op brandstof verhoogd, waarna pompstationhouders in de grensstreek klaagden over kelderende omzetten.

De omzetdaling uit diesel die het CBS nu aanhoudt, ligt meer in de lijn met de cijfers die Bovag eerder publiceerde, zei een woordvoerder van de branchevereniging maandag. Toch liggen de metingen van het CBS en Bovag ook na de herziening nog wel ver uiteen doordat ze verschillende rekenmethodes hanteren. Bovag mat over februari een daling van 9,9 procent in de omzet uit diesel.

De branchevereniging, die al maanden klaagt over de gevolgen van de verhoging, hoopt 'van ganser harte' dat politici door de herziening 'nu hun gezond verstand gebruiken'. Volgens de zegsman redeneerde 'Den Haag in zijn eigen straatje' op basis van de foutieve cijfers van het statistiekbureau. "De cijfers worden al bij de eerste schatting heilig verklaard, maar het is niet uniek dat het CBS de cijfers later moet aanpassen."

De SP en het CDA hebben inmiddels opheldering gevraagd aan het kabinet. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions