Clicky


KNMI: vaker onstuimig weer in Nederland

KNMI: vaker onstuimig weer in Nederland
26-05-2014 13:22 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederland krijgt vanwege de klimaatverandering steeds vaker te maken met extreme regenbuien. De kans op hagel en onweer neemt daarbij fors toe, concluderen de weerdeskundigen van het KNMI in een maandag verschenen toekomstvisie.

De zeespiegel van de Noordzee zal de komende decennia sneller stijgen dan tot nu toe verwacht. Tot 2085 stijgt het peil met 25 tot tachtig centimeter, aldus het KNMI. Volgens de berekeningen van het KNMI worden de Nederlandse winters veel natter, de zomers 'mogelijk droger'.

Volgens het KNMI zullen veel van de huidige klimaattrends in de toekomst doorzetten. De temperatuur stijgt verder: het meest in de winter, het minst in de lente. Rond het jaar 2050 ligt de opwarming in Nederland tussen 1,0 en 2,3 graden, dit kan oplopen tot 3,7 graden in 2085. "De toekomstige winters in Amsterdam kunnen meer gaan lijken op de huidige winters in Bordeaux", aldus het meteorologisch instituut in een verklaring.

De resultaten zijn afkomstig uit vier nieuwe klimaatscenario's die het KNMI heeft berekend. De conclusies zijn gebaseerd op de meest recente resultaten van het klimaatonderzoek en het jongste rapport van het VN-klimaatpanel.

De overheid kan met deze scenario's een inschatting maken van de risico's en kansen in een veranderd klimaat. Hierbij kan dan worden gekeken naar de maatregelen die nodig zijn voor diverse sectoren zoals waterbeheer, gezondheid, energievoorziening, mobiliteit, landbouw en natuur. (Novum)