Clicky


Politie België geeft beelden aanval Brussel vrij

Politie België geeft beelden aanval Brussel vrij
25-05-2014 18:10 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Belgische autoriteiten hebben zondag beelden vrijgegeven van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel. Bij de aanval werden zaterdag rond 15.50 uur drie mensen doodgeschoten. Een vierde slachtoffer overleed zondag in het ziekenhuis. De dader zou de schoten hebben gelost met een kalasjnikov.

Volgens de autoriteiten heeft de schutter een gemiddelde lichaamsbouw, een atletisch voorkomen en beweegt hij zich soepel. Na zijn daad ging de vermoedelijke dader er te voet vandoor. Hij is nog altijd voortvluchtig.

"Wij doen een beroep op de gehele bevolking om te helpen deze persoon te identificeren", zei woordvoerster van het parket Ine Van Wymersch.

De slachtoffers zijn een Israëlisch stel, een Franse vrouw en een Belgische man.

Eerder zondag maakte het parket in Brussel al bekend dat de dader vermoedelijk 'alleen handelde en goed voorbereid' was.

Een motief voor de schietpartij is nog niet bekend, maar de Belgische regering liet zaterdag weten dat alles wijst op een antisemitische aanval. Zaterdagmiddag werd een verdachte opgepakt en later weer vrijgelaten. Hij wordt beschouwd als een getuige.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weet de schietpartij aan opruiing in Europa tegen Israël en de 'zwakke veroordeling' van antisemitische daden. "Er zijn figuren in Europa die er snel bij zijn om iedere bouw van een appartement in Jeruzalem te veroordelen, maar geen haast maken om de moord op joden hier of in Europa te veroordelen, of zwakjes te veroordelen", zei Netanyahu bij de opening van het wekelijkse kabinetsberaad.

De Belgische premier Elio Di Rupo veroordeelde de aanval en verklaarde zich solidair met de joodse gemeenschap in België. Ook belde hij met Netanyahu om 'de diepe solidariteit van België met de Israëlische bevolking te betuigen'. Volgens Netanyahu was Di Rupo de 'enige Europese leider die mij over deze zaak heeft gebeld'. (Novum)