Clicky


PVV verliest zetels in peiling

PVV verliest zetels in peiling
25-05-2014 10:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De PVV verliest in de peiling van Maurice de Hond twee zetels in de Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders komt daarmee op 22 zetels, alsnog een winst van zeven zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Uit de peilingen van de Europese verkiezingen donderdag bleek de PVV vermoedelijk een van de vijf zetels in Brussel te moeten afstaan.

De PvdA wint in de peiling twee zetels en komt op twaalf zetels uit. De partij lijkt daarmee uit een dal te krabbelen, maar staat nog steeds op een verlies van 26 zetels ten opzichte van het verkiezingsresultaat in 2012. Regeringspartner VVD verliest twee zetels in de peiling en komt uit op twintig zetels.

De PvdA en VVD blijken uit de twee peilingen ongeveer 23 procent van de stemmen te halen, terwijl de twee partijen twee jaar geleden nog 51 procent van de stemmen haalden. Met de partijen die de regering steunen, D66, ChristenUnie en SGP, is de score 46 procent.
Als die lijn wordt doorgetrokken naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart volgend jaar raakt die combinatie van 5 partijen de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt, stelt De Hond.

Van de ondervraagden gaf 69 procent aan als er nu nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden op dezelfde partij te stemmen als donderdag voor de Europese verkiezingen.   (Novum)