Clicky


Netanyahu noemt schietpartij Brussel antisemitisch

Netanyahu noemt schietpartij Brussel antisemitisch
25-05-2014 10:08 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de schietpartij in het Joods Museum in Brussel te verklaren door de 'laster en leugens' die in Europa over Israël worden verspreid. "Deze moorden zijn het resultaat van constante haat tegen joden en hun staat", staat te lezen in een verklaring. Bij de schietpartij vielen drie doden en een zwaargewonde. Het is nog niet duidelijk wie de moorden heeft gepleegd.

"De misdaden tegen de mensheid en de moorden in onze eigen regio worden systematisch genegeerd," aldus Netanyahu. "Onze reactie op deze hypocrisie is constant de waarheid benadrukken, doorgaan met de strijd tegen het terrorisme en kracht opbouwen."

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman legde in een reactie op de schietpartij een verband met de roep in Europa 'om Israël en Israëlische producten te boycotten'. "Antisemitisme heeft door de jaren heen verschillende vormen aangenomen, maar de basis is altijd dezelfde: het haten van joden omdat het joden zijn, waar het ook is - of ze leven in Jeruzalem, in Tel Aviv, in Ariel, in Hebron, in Brussel of op Mars."



Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws komen twee van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij uit Israël. De beveiliging van joodse gebouwen is in België direct na de moorden maximaal verhoogd. Ook in Nederland is de beveiliging van joodse gebouwen aangescherpt.

De aanval vond zaterdagmiddag rond 16.00 uur plaats. Een auto stopte voor het museum, waarna de nog onbekende dader het vuur opende.  (Novum)