Clicky


Doden bij schietpartij in museum Brussel

Doden bij schietpartij in museum Brussel [+foto]
24-05-2014 18:13 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - Bij het Joods Museum in Brussel zijn zaterdagmiddag drie mensen doodgeschoten. Een vierde persoon raakte zwaargewond, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. Eén verdachte is volgens justitie aangehouden; naar een tweede verdachte wordt gezocht.

De aanval vond rond 16.00 uur plaats. Volgens de Belgische minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet stopte een auto voor het museum, waarna iemand het vuur opende. Daarna reed een van de daders weg. Deze kon later worden aangehouden. De tweede betrokkene vluchtte te voet.

Ooggetuigen zeiden tegen de VRT dat er twee lichamen op de stoep voor het museum lagen. Het derde slachtoffer zou in het museum zijn doodgeschoten. De doden zijn twee vrouwen en een man. Ze zijn geraakt in hun hals en gezicht, zei een woordvoerder van het openbaar ministerie.

Vicepremier en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders was op het moment van de aanslag bij het museum voor campagneactiviteiten in het kader van de Europese verkiezingen, die in België zondag plaatsvinden. Volgens de Belgische krant De Morgen was Reynders als een van de eersten ter plaatse en schakelde hij de hulpdiensten in. Reynders zei dat hij dacht aan een antisemitische daad.

Volgens minister Milquet zijn antiterreur maatregelen genomen na de aanval. De beveiliging van joodse gebouwen is direct maximaal verhoogd. Ook in Nederland is de beveiliging van joodse gebouwen aangescherpt.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft contact opgenomen met Reynders en hem gecondoleerd, zo zei hij op Facebook. Timmermans schrijft dat Nederland meeleeft 'met de slachtoffers en hun dierbaren'.

De Belgische premier Elio Di Rupo heeft in een verklaring namens de hele Belgische regering aangegeven geschokt te zijn en mee te leven met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij noemde de plek van de aanval 'zeer symbolisch'.