Clicky


'As gemengd in Brabants crematorium'

'As gemengd in Brabants crematorium'
24-05-2014 10:11 | Binnenland | auteur De Redactie

NIEUWKUIJK - In een crematorium in het Noord-Brabantse Nieuwkuijk werd regelmatig as van overledenen gemengd. Onvolledig verbrande resten van de ene overledene werden met de volgende mee gecremeerd en de ovens werden niet goed schoongemaakt. Dat zeggen medewerkers zaterdag in NRC Handelsblad.

Asvermenging is verboden en de medewerkers van het crematorium van Dela zijn in 2012 dan ook naar de politie gestapt. Die wist volgens de NRC niet wat ze ermee aan moest en het dossier kwam daarom pas een jaar later bij het Openbaar Ministerie terecht.

Justitie heeft op basis van gesprekken met de directie van Dela en het bestuderen van procedures en protocollen besloten geen uitgebreid onderzoek in te stellen. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen concludeerde dat de kans 'heel erg klein' is dat inderdaad sprake is geweest van asvermenging. Het is volgens hem bovendien ondoenlijk om alle urnen in beslag te nemen en dna-onderzoek te doen.

Dela ontkent in de krant dat er as is vermengd bij het crematorium in de Brabantse gemeente Heusden. "Wij hebben uitvoerig onderzoek gedaan waarbij is vastgesteld dat er geen sprake was van misstanden", reageert de uitvaartverzorger in de krant. (novum)