Transport Online - Transportbedrijf C. van Heezik in Utrecht heeft talloze betalingsproblemen - UPDATE!

Transportbedrijf C. van Heezik in Utrecht heeft talloze betalingsproblemen - UPDATE!

Transportbedrijf C. van Heezik in Utrecht heeft talloze betalingsproblemen - UPDATE!
13-01-2012 16:41 | Opmerkelijk | auteur Marcel van der Voort
UTRECHT - Na een oproep op Transport Online eerder deze week blijkt dat transportbedrijf C. van Heezik, aan de Kernkade 8 in Utrecht betalingsproblemen heeft met talloze ondernemingen in binnen- en buitenland. Veel transportondernemers hebben gereageerd.

Binnen één dag kreeg de redactie bijna twintig reacties met daarin vaak uitgebreid de problematiek opgesomd. Duidelijk is inmiddels dat veel ondernemers van de boekhoudster hebben gehoord dat het niet goed gaat met het ruim 150 jaar oude transportbedrijf. Het gaat om liquiditeitsproblemen.

Pikant detail is dat directeur Albert Joordens deze week vol overtuiging beweerde dat de boekhouding dit helemaal niet aan klanten vertelde.

"Ik denk dat Van Heezik het hoofd boven water probeert te houden door zoveel mogelijk vrachten via buitenlandse charters te laten doen. Die komen vooral uit Bosnië en Servië. Die krijgen laat betaald. Net als de transportbedrijven die voor C. van Heezik rijden. Dat geld houdt de ondernemer vast en zo krijgen ze kapitaal in Utrecht", meldt de directeur van een transportbedrijf in Zwitserland vrijdagmiddag aan Transport Online.


"Ik hoorde in juni van het afgelopen jaar al van de boekhoudster dat er liquiditeitsproblemen zijn. Het is niet leuk dat deze firma dit overkomt. Maar dat komt doordat ze voor klanten onder de prijs gaan werken en dat via de goedkope charters proberen op te lossen."

"Ik denk dat ze uiteindelijk failliet gaan", klinkt het somber. En vervolgt: "Vroeger was het een goed bedrijf. Maar nu zijn er veel Nederlandse chauffeurs uit. Ik liet Van Heezik ook voor mij rijden en dan kreeg ik steeds Poolse of Servische kentekens door."

Het eerder door hem gevorderde bedrag bedroeg 625 euro.

De boekhoudster…
Tevergeefs op zoek naar directeur Joordens van Van Heezik is de redactie vrijdagmiddag in gesprek geraakt met de boekhoudster die de onheilsberichten aan de klanten zou vertellen.

"Er is een krapte in de liquiditeit. Wij betalen wel, maar niet op tijd. Daar zijn wij niet blij mee en willen het graag oplossen", zegt ze.

En dat is hetzelfde dat ze tegen de om geld zeurende klanten zegt en dat door haar baas stellig is ontkend.

"In totaal heeft C. van Heezik 200 medewerkers. Ik weet niet of er betalingsproblemen met chauffeurs zijn. Ik heb mijn geld steeds gekregen."

"Als iemand ervoor gewerkt heeft, moet die er ook geld voor krijgen. Mensen hebben het idee dat wij binnen een paar weken failliet zijn, maar daarvan is geen sprake", benadrukt ze.

Betalingsachterstand
"Als de klanten slecht worden betaald kan je veronderstellen dat dit ook bij de chauffeurs gebeurt”, reageert bestuurder Marco Bouwma van FNV Bondgenoten.

"Van de vakbondsleden die bij C. van Heezik werken heb ik nog geen signalen ontvangen van betalingsachterstand of andere problemen. Ik ga onderzoeken of er bij de chauffeurs en andere werknemers iets aan de hand is", stelt hij.

Geen bank
Een transportondernemer vrijdagmiddag: "Ook wij,hebben nog geen betaling mogen ontvangen. Onze factuur is van 18-07-2011, 179 dagen oud. Ik heb vandaag gebeld met van Heezik en kreeg te horen dat ze liquiditeitsproblemen hebben. Ze weten nog niet wanneer de betaling zou plaatsvinden. Ze gingen hun uiterste best doen om zo spoedig mogelijk te betalen."

"Ik heb wel aangegeven dat ik het erg jammer vind dat ze ons als bank laten fungeren. Dit was zeker niet het geval volgens de mevrouw aan de telefoon. Volgens mij wel, want wij moeten wel onze diesel op tijd betalen. Als wij niet worden betaald, kunnen wij naar de bank om geld te lenen, terwijl de openstaande facturen van ons maar oplopen. Als je een klein bedrijf bent heb je niets te vertellen en dat weet Van Heezik volgens mij ook."

Moeizaam aan geld gekomen
Wij hebben een selectie gemaakt uit de reacties: Een collega-ondernemer: "Wat betreft C. van Heezik kan ik mededelen dat ze erom bekend staan slecht te betalen. Wij nemen geen opdrachten meer aan nadat we vorig jaar moeizaam aan ons geld zijn gekomen."

"We hebben ook veel moeten bellen. Toen hebben ze iedere week een afgesproken bedrag betaald en
werd mij ook al gezegd dat ze het moeilijk hadden. Ik moet zeggen: De transport wordt er niet leuker op, als we zo doorgaan houden we geen transportbedrijven meer over in Nederland."

Onlangs hetzelfde verhaal
Een volgende ondernemer: "Onlangs hebben wij hetzelfde meegemaakt met de firma Van Heezik. Het ging hier om een bedrag van 1041.25 euro dat na tussenkomst van een incassobureau in drie termijnen is betaald. Nadrukkelijk wil ik nog wel kwijt dat ook wij destijds door de boekhouding hetzelfde verhaal hebben gekregen dat de liquiditeit erg slecht was. Dus het personeel van Van Heezik brengt dit wel degelijk naar buiten."

Incassodienst
Een ander: "Wij hebben hetzelfde meegemaakt bij C. van Heezik, ook wij kregen exact hetzelfde verhaal van de boekhouder te horen."

"Uiteindelijk hebben wij via onze incassodienst enkele weken terug wel de openstaande vordering ontvangen."

Asociaal laat
Nog een transportondernemer: "Wij hebben dezelfde ervaringen met C. Van Heezik. Sinds ongeveer een jaar hebben wij besloten geen transporten meer voor dit bedrijf uit te voeren. Dit is puur en alleen omdat zij zo asociaal laat betalen. Gemiddeld duurde het tussen de 6 en 7 maanden voordat wij ons geld kregen. Hun laatste rekening konden zij zelfs niet een in één keer betalen maar hebben zij in termijnen over moeten maken. Het laatste deel hebben wij pas sinds een paar maanden binnen."

"Daarnaast horen wij van andere bedrijven dat wanneer C. Van Heezik een factuur moet innen al na een maand met incassobureaus dreigt en ze op hun achterste poten staan."

"Dit zijn onze ervaringen met C. Van Heezik. Naar onze mening een bedrijf dat probeert te overleven over de rug van andere collega vervoerders."

Directeur weet niks?
Een boze ondernemer heeft bijna drieduizend euro tegoed. En krijgt steeds hetzelfde verhaal te horen over de problemen, zowel van de boekhoudster als van de planning. "Dus die directeur weet niks over de onzekerheid op zijn werkvloer?", klinkt het haast cynisch.

Geen zaken meer met ze doen
Nog één: "Ook wij hebben problemen gehad met van Heezik omtrent betalingen. Altijd erg laat, tot 5 maanden. We moesten zelfs dreigen met incassobureaus en hebben er zelfs één ingeschakeld om die paar centen te krijgen waar we recht op hadden. Intern hebben wij afgesproken om voorlopig in ieder geval geen zaken met hun te doen."

De namen van de opgevoerde ondernemers zijn bij de redactie bekend.

Auteur: Marcel van der Voort

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions