Clicky


Plasterk: volgende keer misschien op zondag stemmen

Plasterk: volgende keer misschien op zondag stemmen
23-05-2014 09:37 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) denkt erover na Nederlandse stemgerechtigden bij de volgende Europese verkiezingen ook op zondag naar de stembus te laten gaan. "Als je echt Europees wilt stemmen, doe het dan op dezelfde dag", zei de minister vrijdagochtend op Radio 1.

Plasterk is niet tevreden met het opkomstpercentage. "Er was nu geen Europese verkiezingskoorts want in al die andere landen hebben ze nog niet gestemd", aldus de bewindsman. "Op zondag zie je de beelden van een stemmende Angela Merkel bijvoorbeeld. Tot dusver willen bijna alle landen op zondag stemmen."

De minister stelde in dit kabinet voor om op donderdag te stemmen, maar hij wil informeren wat partijen ervan vinden om dat over vijf jaar op zondag te doen. "Dat hoeft nu niet besloten te worden. De volgende minister van Binnenlandse Zaken kan over vijf jaar voorstellen: zullen we het niet toch maar op zondag doen."

Plasterk ziet echter ook wel beren op de weg. Er moet dan bijvoorbeeld een oplossing komen voor mensen die op zondag de zondagsrust willen houden. "Er zit ook een kostenplaatje aan. Je gaat stembureaus opengooien op dagen dat scholen bijvoorbeeld dicht zijn. Dan moet je op een andere manier ruimte krijgen."

Over de voorlopige uitslag van de PvdA is Plasterk niet tevreden. "Het lijkt erop dat we de nul hebben gehouden, zullen we maar zeggen. Maar dat is dus niet een goede uitslag." (Novum)