Clicky


Treinen NS blijven nog even vies

Treinen NS blijven nog even vies
22-05-2014 19:56 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een grote hoeveelheid treinen van de NS blijft voorlopig nog vies. De handreiking die schoonmaakbedrijf Hago donderdag aan vakbond FNV Schoonmaak deed, betekent niet dat de staking van de treinschoonmakers van de baan is. Dat heeft bestuurder van FNV Schoonmaak Ron Meyer donderdag gezegd.

"We zijn al vaker in gesprek geweest met de werkgevers en we zijn dit keer hoopvol, maar het is nu een kwestie van eerst zien en dan geloven", aldus Meyer, die hoopt dat ook andere bedrijven toenadering zoeken tot de bond. "Het kan bijna niet anders dat andere bedrijven zich gaan aansluiten", laat hij optekenen. "Dan hebben we de OSB niet meer nodig."

Hago zegde donderdag toe met FNV Schoonmaak over een bedrijfs-cao te willen onderhandelen als een sector-cao niet op korte termijn haalbaar blijkt. Het bedrijf heeft een exclusief contract met vervoerder NS om de treinen schoon te houden. Sinds acht weken gebeurt dat niet of nauwelijks omdat 350 van de vijfhonderd treinschoonmakers bij Hago staken voor meer loon en nieuwe regels omtrent ziekteverzuim.

Hago is een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Naast de NS werkt het bedrijf voor Schiphol en een aantal ziekenhuizen en universiteiten. Er werken achtduizend mensen.

De OSB liet eerder op donderdag weten nog steeds achter het laatste bod dat het deed te staan. Individuele cao's zouden volgens de werkgeverskoepel alleen maar tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden leiden. (Novum)