Clicky


Kamp vindt uitlatingen Teulings 'ongelukkig'

Kamp vindt uitlatingen Teulings 'ongelukkig'
22-05-2014 11:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De uitlatingen van Coen Teulings over het CPB-rapport over de voordelen van de euro zijn ongelukkig. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. De oud-directeur van het Centraal Planbureau zei zaterdag in De Telegraaf dat in het onderzoek in 2011 de voordelen van de euro naar boven zijn afgerond.

Het planbureau publiceerde onder leiding van Teulings in 2011 een onderzoek naar de positieve gevolgen van de Europese interne markt en de euro. De interne markt zou een maandsalaris aan voordeel hebben opgeleverd, de euro ongeveer een week aan verdiensten. Teulings, die inmiddels hoogleraar is, zei zaterdag dat de voordelen van de gezamenlijke munt helemaal niet zo duidelijk zijn. "Het meeste onderzoek suggereert dat je de voordelen ook zonder één munt wel kunt halen."

Volgens Kamp was het Centraal Planbureau in het onderzoek echter al heel zorgvuldig. In het rapport staat dat de winst van de invoering van de euro minder duidelijk was dan de voordelen van de gezamenlijke markt, 'hoogstens ongeveer een weeksalaris'. De uitspraken van Teulings doen volgens Kamp 'geen recht aan de zorgvuldige formulering van de conclusies door het CPB'. De minister houdt vertrouwen in het CPB als onafhankelijk onderzoeksbureau.

Uit de euro stappen zou echter wel heel kostbaar zijn. "De kosten van nu uitstappen zijn van een heel andere orde dan indertijd de in potentie misgelopen opbrengsten als een land had besloten om niet in de euro te stappen", citeert Kamp het onderzoek in de Kamerbrief.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de uitlatingen van Teulings eerder deze week 'heel zwak'. "Ik vind het heel wonderlijk om van een rapport dat onder jouw verantwoordelijkheid is gemaakt, achteraf te zeggen: we deden maar wat." Teulings zelfs zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat hij de commotie rond zijn uitspraken vervelend vindt voor zijn oud-collega's en voor de reputatie van het CPB. Hij blijft echter bij zijn uitspraken. (Novum)