Clicky


Onderhandelingsresultaat cao OV bereikt

Onderhandelingsresultaat cao OV bereikt
22-05-2014 10:28 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT - CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten hebben samen met werkgeversorganisatie VWOV een tweejarige cao afgesloten voor de 13.000 mensen die werkzaam zijn in het openbaar vervoer. Het moeizaam bereikte onderhandelingsresultaat bevat een werkgelegenheidsgarantie, een vierdaagse werkweek voor 60-plussers, een doorlopend sociaal plan bij concessiewisselingen en aanvaardbare loonstijgingen.

Hoofdpunten nieuwe cao

  • De werkgelegenheidsgarantie voor het direct uitvoerend personeel wordt verlengd tot 1 januari 2016.
  • Er komt er een vierdaagse werkweek voor 60-plussers.
  • Nog voor 1 juli van dit jaar wordt een doorlopend sociaal plan afgesproken bij concessiewisselingen.
  • De lonen worden per 1 januari 2014 met 35 euro per maand verhoogd, per 1 juli 2014 met 1 procent en per 1 januari 2015 eveneens met 1 procent.
  • In 2015 stijgt de eindejaarsuitkering structureel met 400 euro.

Werkgelegenheid en bezuinigingen

Behalve een werkgelegenheidsgarantie is bovendien afgesproken om bij bezuinigingen op het openbaar vervoer per direct te overleggen. Dit om te voorkomen dat er boventalligheid van personeel ontstaat. Daarvoor kan tijdelijk ook worden afgeweken van cao-regels.

Vierdaagse werkweek 60-plussers

Het CNV-voorstel voor een vierdaagse werkweek heeft het gehaald en gaat gelden voor alle werknemers van 60 jaar en ouder die fulltime werken, dus zowel de uitvoerende als de indirecte medewerkers. Op vrijwillige basis kunnen zij kiezen voor een werkweek van 32 uur in plaats van 36 uur, waarvan twee uur voor rekening van de werkgever en twee uur voor rekening van de werknemer komt. De pensioenopbouw, deze is voor rekening van de werkgever, blijft onveranderd op basis van een volledige werkweek. De vrijgekomen tijd wordt gebruikt om extra jongeren aan te nemen.

Personeel beter af bij concessiewisseling

Er komt een standaard doorlopend sociaal plan bij concessiewisselingen. Met dit sociaal plan worden fatsoenlijke financiële regelingen getroffen bij boventalligheid en reorganisatie als gevolg van een concessiewisseling. Dit is vooral van belang voor de niet-herleidbare indirecte werknemers die nu bij concessiewisseling een slechte positie hebben. Het sociaal plan moet er per 1 juli zijn, zodat het zijn werk kan doen bij nieuwe aanbestedingen.

Werken naar wens

In de cao Openbaar Vervoer is ook een ander punt van CNV Vakmensen besproken, maar nog niet definitief geregeld. Onder de noemer ‘werken naar wens’ kunnen werknemers zelf hun werkroosters invullen. Daarmee bepalen zij veel meer dan voorheen hun werk. In de sector Multimodaal Vervoer wordt hier al naar volle tevredenheid mee gewerkt. Een paritaire commissie gaat dit voorstel uitwerken om dit als keuzemogelijkheid in de cao op te nemen. De commissie moet klaar zijn vóór 1 oktober 2014.