Clicky


Eerste in China gemaakte vliegtuigen klaar

Eerste in China gemaakte vliegtuigen klaar
21-05-2014 11:15 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

SHANGHAI - Staatsbedrijf Comac levert het eerste in China gefabriceerde kleinere passagiersvliegtuig binnenkort op. Een groter toestel, dat moet gaan concurreren met de toestellen van Airbus en Boeing, wordt in 2018 verwacht. Dat heeft financieel topman Tian Min woensdag gezegd in de fabriek van Comac in Shanghai.

De eerste twee vliegtuigen van het type ARJ21-700 worden geleverd aan Chengdu Airlines. Alleen de laatste certificering moet nog worden afgerond. Comac heeft naar eigen zeggen al 252 orders binnen voor het toestel dat maximaal 3700 kilometer vliegt en negentig passagiers vervoert. Comac mikt met het vliegtuig op de Chinese en Zuid-Aziatische regionale markt. "We willen eerst onze activiteiten in China ontwikkelen en daarna willen we langzaam de internationale markt op", zei Tian.

Het grotere vliegtuig, de C919, krijgt één gangpad en kan maximaal 168 passagiers herbergen. De geplande actieradius is 4000 tot 5100 kilometer. Naar eigen zeggen heeft het Chinese staatsbedrijf al vierhonderd bestellingen gekregen van zestien klanten, waaronder Ryanair en British Airlines.

Het Chinese vliegtuigproject werd in 2002 gelanceerd. Bedoeling is om de dominantie van het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus te doorbreken. Vanwege technische problemen werd de lancering van het eerste toestel, dat stond gepland voor 2007, flink vertraagd.

Comac gaat samenwerken met Rusland om op de langere termijn een vliegtuig maken met twee gangpaden. Hierover werd dinsdag een eerste overeenkomst gesloten met president Vladimir Poetin. Volgens Tian werkt Comac nu aan een haalbaarheidsstudie. (Novum/AP)