Clicky


KNVB wil proef met videoscheidsrechter houden

KNVB wil proef met videoscheidsrechter houden
20-05-2014 18:57 | Sport | auteur De Redactie

ZEIST - De KNVB wil een proef doen met een videoscheidsrechter die de arbitrage ondersteunt. Dat heeft de voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Om dat voor elkaar te krijgen wordt een voorstel ingediend bij wereldvoetbalbond FIFA en spelregelcommissie IFAB. Als Nederland mag testen in de KNVB-beker of de beloftencompetitie, zou dat uniek zijn.

"De KNVB is van mening dat videoreferee de toekomst in het voetbal is en wil dit graag verder ontwikkelen", laat competitiemanager Gijs de Jong weten. Afgelopen seizoen werd al getest met een scheidsrechter die gebruikmaakte van videobeelden. Toen ging het echter om een simulatie waarbij de videoreferee geen contact had met de echte scheidsrechter. Toch waren de resultaten interessant.

"Dit seizoen waren er bij een wedstrijd gemiddeld twee à drie momenten waarbij de videoscheidsrechter de arbitrage kon ondersteunen", vertelt De Jong. "Bij deze momenten zou de videoreferee binnen tien seconden de arbitrage van een juist advies kunnen voorzien."

In eerste instantie richtte de videoscheidsrechter zich op situaties die beslissend kunnen zijn in de wedstrijd. Daarbij moet volgens De Jong gedacht worden aan het al dan niet toekennen van strafschoppen, ernstig gemeen spel en het tellen van doelpunten waaraan een overtreding is voorafgegaan.

Voor andere situaties is de videoscheids minder geschikt. "Bijvoorbeeld bij buitenspelsituaties waarbij er al door de scheidsrechter is afgefloten. Dan is het voor de videoreferee lastig om in te grijpen. Dat zijn momenten die we ook meenemen in de evaluatie."

De proef met doellijntechnologie krijgt in ieder geval een vervolg. In de eerste seizoenshelft is het Hawkeye-systeem in de Amsterdam Arena geïnstalleerd, in de tweede seizoenshelft in de Kuip. Op die manier kan het systeem zowel bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal als bij de bekerfinale worden benut. Na twee seizoenen testen wordt doellijntechnologie vervolgens door de KNVB geëvalueerd.

Ook werden afgelopen seizoen bij een aantal wedstrijden vijfde en zesde scheidsrechters op de doellijnen geposteerd. Ook die proef wordt uitgebreid. "We hebben dit seizoen ervaren dat extra assistenten en doellijntechnologie elkaar goed aanvullen om de arbitrage te ondersteunen. Volgend seizoen zullen we bij meer beslissende wedstrijden extra assistenten inzetten en hier meer ervaring mee opdoen." (Novum)