Clicky

 
Transport Online - Vraag naar hypotheken groeit na acht jaar weer

Vraag naar hypotheken groeit na acht jaar weer

Vraag naar hypotheken groeit na acht jaar weer
20-05-2014 12:28 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Voor het eerst in bijna acht jaar had een groeiend aantal Nederlanders behoefte aan een hypotheek. Ook grote bedrijven klopten in het eerste kwartaal vaker voor krediet aan bij banken. Het midden- en kleinbedrijf bleef echter achter. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag op basis van informatie van Nederlandse banken.

De vraag naar hypotheken steeg doordat de vooruitzichten voor consumenten op de woningmarkt beter zijn, stelt DNB. Banken hanteerden, op een enkeling na, nog wel even strenge regels voor het verstrekken van een hypotheek. De meeste banken hebben de regels al bijna zeven jaar niet versoepeld. Ook in het tweede kwartaal hoeven huizenkopers daar niet op te rekenen, maar de criteria worden ook niet aangescherpt.

Ook in het bedrijfsleven was er meer vraag naar krediet dan een kwartaal eerder. De toename gold niet voor alle bedrijven. Bij het mkb daalde de kredietaanvraag juist, zij het minder dan in eerdere kwartalen.

Banken pasten de kredietverleningscriteria ook voor bedrijven niet aan. De laatste keer dat banken de regels voor krediet voor het mkb versoepelden, was in 2005. De banken zien nog evenveel risico in kredietverlening aan het mkb als een kwartaal geleden.

De overheid en DNB maken zich zorgen over de moeite die met name het mkb moet doen om krediet bij banken los te weken. Tachtig procent van de mkb-financiering gaat echter nog altijd via de bank. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil dat bedrijfsfinanciering vaker via de kapitaalmarkt gaat, zodat het bedrijfsleven minder afhankelijk van banken wordt. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden