Clicky


'Wiebes stelt aanpak problemen fiscus uit'

'Wiebes stelt aanpak problemen fiscus uit'
19-05-2014 16:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) schuift de aanpak van de problemen bij de Belastingdienst op de lange baan. Dat vindt Abvakabo FNV. Door te blijven reorganiseren terwijl de werkdruk bij de fiscus al veel te hoog is blijven de acute problemen liggen. De vakbond reageert maandag een reactie op een Kamerbrief van Wiebes over het functioneren van de dienst.

Abvakabo vindt dat Wiebes niet alleen moet kijken naar de problemen op de lange termijn, maar ook op kortere termijn actie moet ondernemen door extra mankracht in te zetten. De bond snapt niet dat er een grote reorganisatie gaande is, terwijl de staatssecretaris aangeeft dat de problemen niet op korte termijn zijn op te lossen.

Wiebes schreef maandag dat de fiscus niet tegen zijn taak is opgewassen. "De Belastingdienst kan beter functioneren als de dienst niet meer aanhoudend voor ondoenlijke opgaven wordt gesteld", schreef hij. De fiscus krijgt steeds meer regelingen op zijn bord die 'naar praktische maatstaven niet goed uitvoerbaar' zijn.



De bond vindt dat de woorden van de minister lijnrecht staan tegenover de reorganisatie die nu wordt doorgevoerd. Daarbij moeten 21 van de veertig belastingkantoren dicht om vierhonderd miljoen euro te besparen. "De Belastingdienst heeft al jaren te lijden onder de obsessie van de politiek voor een kleine overheid", reageert Abvakabo.

Wiebes wil de fiscus weer op de rails helpen door het fiscale stelsel te vereenvoudigen en het computersysteem ' robuuster' te maken. De vakbond wil dat er eerst meer mensen worden aangenomen om de werkdruk te verlichten. "De medewerkers moeten weten waar ze aan toe zijn", vindt Abvakabo.  (Novum)