Transport Online - ABN AMRO verwacht lastig eerste half jaar voor Transport & Logistiek

ABN AMRO verwacht lastig eerste half jaar voor Transport & Logistiek

ABN AMRO verwacht lastig eerste half jaar voor Transport & Logistiek
20-01-2012 10:10 | Financieel | auteur de redactie
AMSTERDAM - Nederland bevindt zich momenteel in een recessie en de sector Transport & Logistiek ondervindt hier de gevolgen van. De volumegroei valt terug en de tarieven komen verder onder druk te staan. Al met al geldt dat, gelijk aan de economische groei en de wereldhandel, het jaar 2012 zich spiegelt aan 2011. De omzetten zullen in het eerste half jaar dalen, om daarna in de tweede helft weer te herstellen. Het eerste halfjaar zal dus zwaar worden. Dat blijkt uit ABN AMRO sectormonitor Transport en Logistiek van januari 2012.

Weinig manoeuvreer ruimte door hoge brandstofprijzen
Door de prijsdruk aan de ene kant en de hoge brandstofprijs aan de andere kant, komen de marges bij veel vervoerders in het gedrang. Dit vormt voor de transporteurs een probleem, mede doordat veel ondernemers nog onvoldoende tijd hebben gehad zich te herstellen van de vorige crisis.

De binnenvaart heeft in 2011 qua omzet wel een goed jaar gehad. Door de laagwatertoeslagen heeft een aantal ondernemers een buffer op kunnen bouwen. Toch zal ook voor de binnenvaartschippers 2012 een uitdagend jaar worden. Wegtransporteurs krijgen naar verwachting last van een lagere bouwproductie en een stagnerende industriële productie. ABN AMRO verwacht een omzetdaling van 2% voor de binnenvaart en 1% voor het wegtransport.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel
Na het eerste halfjaar kunnen de bedrijven profiteren van groei in de tweede helft van 2012. Een aantal branches komt 2012 relatief ongeschonden door. Zo verwacht ABN AMRO voor de opslagbedrijven een lichte groei, die voornamelijk in de tweede helft van 2012 tot stand komt. Vooral bij de moderne opslagfaciliteiten wordt een lichte toename van de omzet verwacht. De omzet van het vervoer over spoor zal stabiliseren Een groot gedeelte van het goederenvervoer over het spoor vindt plaats richting het buitenland en dan met name naar Duitsland. ABN AMRO verwacht voor Duitsland een lagere economische groei. Ook de wereldhandel, een belangrijke aanjager voor volumes over het spoor, zal in een lager tempo groeien.


Omzetverwachting voor 2012


Het volledige ABN AMRO sectormonitor Transport en Logistiek van januari 2012 is hieronder te downloaden.

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,826
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions