Clicky


Weening wint bergrit in Giro

Weening wint bergrit in Giro
18-05-2014 17:19 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Pieter Weening heeft zondag de negende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Fries klopte op de top van de Paso del Lupo in Sestola medevluchter Davide Malacarne in een sprint-a-deux. Voor Weening is het zijn tweede succes in deze Giro. Vorige week vrijdag won hij met Orica-Greenedge al de ploegentijdrit.

Weening lijkt zich in de Giro als een vis in het water te voelen. In 2011 won hij al eerder een rit en droeg hij bovendien vier dagen de roze leiderstrui.

De 33-jarige Weening maakte deel uit van een grote groep vluchters en koos op de elf kilometer lange slotklim van de tweede categorie het hazenpad. Na een aantal kilometer kreeg hij gezelschap van Malacarne, die niet al teveel kopwerk verrichtte.

Vanuit de groep der favorieten reed Domenico Pozzovivo weg. De Italiaan van AG2R pakte een kleine halve minuut op zijn concurrenten, maar slaagde niet bij Weening en Malacarne te komen. De twee koplopers maakten in de laatste kilometer een nerveuze indruk. Weening was uiteindelijk het koelbloedigst. Hij ging op tweehonderd meter van de finish vanuit het wiel van Malacarne aan en kwam met gebalde vuist over de meet.

Wilco Kelderman kwam in de groep der favorieten over de streep. Hij moest ten koste van Pozzovivo wel een plaats toegeven en staat nu achtste, op 1.44 van leider Cadel Evans. Rigoberto Uran staat op 57 seconden tweede. Pozzovivo steeg naar de vierde plaats. (Novum)