Clicky

 
Transport Online - Concurrentie op hypotheekmarkt verhevigt

Concurrentie op hypotheekmarkt verhevigt

Concurrentie op hypotheekmarkt verhevigt
16-05-2014 11:27 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Consumenten die nu een nieuwe hypotheek willen afsluiten kunnen bijna elke dag ergens anders een lagere rente vinden. Door de toetreding van nieuwe aanbieders en steeds actievere verzekeraars is een prijzenslag aan de gang, constateren De Hypotheker en Vereniging Eigen Huis.

Een Belgische aanbieder, Argenta Spectrum, verlaagt vrijdag de rente naar 3,4 procent voor hypotheken met een vast tarief voor tien jaar. De Hypotheker verwacht dat andere hypotheekverstrekkers daar snel weer onder gaan duiken, zegt directeur van De Hypotheker Paul van der Meijs. "Elke dag zien we wel weer een nieuwe laagste aanbieder", beaamt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Tot nu toe hadden De Hypotheker en NIBC de laagste rentes op de tienjaarshypotheken, met respectievelijk 3,45 en 3,54 procent. Eind vorig jaar lag de gemiddelde rente op een hypotheek met een vast tarief voor tien jaar op 4,08 procent. De afgelopen 45 jaar heeft de gemiddelde rente voor deze looptijd nooit onder de vier procent gelegen. Ook de rentes voor andere looptijden liggen momenteel erg laag.

De Nederlandse hypotheekmarkt is sinds een jaar weer in trek. Nieuwe partijen bieden hypotheken aan of investeren in hypotheekbeleggingen. Volgens Eigen Huis komt de prijzenslag mede doordat verzekeraars momenteel een streepje voor hebben op de banken. Die hoeven namelijk niet zoals banken extra spaargeld aan te houden als ze leningen uitgeven. "Banken kunnen wel heel goedkoop aan geld komen", legt de woordvoerder uit. "Maar omdat door de lage rente maar weinig mensen extra sparen, kunnen ze niet meer geld uitlenen."

Eerder dit jaar berichtte De Nederlandsche Bank al dat verzekeraars een groter marktaandeel hadden gekregen. In de afgelopen jaren waren het vooral de grote banken die de dienst uitmaakten. "Dat zorgde voor slappe concurrentie en daardoor hoge marges voor de aanbieders", stelt Van der Meijs.

Nu verzekeraars 'een grotere hap nemen van de hypotheekkoek' en ook pensioenfondsen hun geld vaker in de hypotheekmarkt stoppen gaan de marges naar beneden. Dat is 'goed voor de consument' aldus Van der Meijs. Volgens de barometer van Eigen Huis maken de grote banken wel nog altijd 0,55 procentpunt winst op hun rentes. Begin vorig jaar was dat nog ruim een procentpunt. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden