Clicky


Iets minder export in eurozone

Iets minder export in eurozone
16-05-2014 11:24 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De achttien landen van de eurozone hebben in maart iets minder producten uitgevoerd dan in dezelfde maand van vorig jaar. De totale waarde van de export naar landen buiten de muntunie daalde naar 165 miljard euro, zo maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend. Dat is een krimp van een procent.

Over het eerste kwartaal gemeten lag de export wel hoger dan vorig jaar. De export tussen januari en maart omvatte ruim 465 miljard euro, zo'n 4,5 miljard meer dan in 2013. In Nederland daalde de export - naar zowel binnen als buiten de eurozone - in januari en februari met drie procent naar 82 miljard euro.

De import in de eurozone steeg in maart daarentegen wel, met twee procent naar 147 miljard euro. Het handelsoverschot nam in de laatste maand het eerste kwartaal daarom met bijna 22 procent af naar 17,1 miljard euro. Over het hele vorige kwartaal bleef de invoer van goederen grofweg gelijk, waardoor het handelsoverschot in die periode juist steeg.

In Nederland daalde de import met drie procent in de eerste twee maanden van dit jaar. Van maart heeft het statistiekbureau nog geen cijfers. Het handelsoverschot nam daardoor licht af, met vierhonderd miljoen euro naar tien miljard. (Novum)