Clicky


Justitie legt voor miljoenen beslag in witwaszaak

Justitie legt voor miljoenen beslag in witwaszaak
16-05-2014 09:33 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft in een internationaal onderzoek naar witwaspraktijken voor meer dan tien miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed en banktegoeden. De politie doorzocht in totaal 25 woningen en bedrijfspanden in Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en Zwitserland. Dat heeft justitie vrijdag bekendgemaakt.

De verdachte, een 60-jarige man uit Heusden, zou al twaalf jaar lang opbrengsten van drugshandel hebben witgewassen. Hij gebruikte daarbij het kopen en verkopen van gereedschap als dekmantel. De man is eerder veroordeeld voor het faciliteren van drugstransporten van criminele organisaties.

Het verdiende geld zou vanaf medio 2004 zijn ondergebracht bij buitenlandse trustkantoren en rechtspersonen in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Liechtenstein, Montenegro en Zwitserland. Volgens het OM deed de verdachte het op papier lijken dat hij niet over het geld kon beschikken, maar vermoedelijk trok hij achter de schermen aan de touwtjes.

In Nederland werden bedrijfspanden en woningen in Rosmalen, Wijchen, Renkum, Zevenaar en Heusden doorzocht. Naast administratie werd beslag gelegd op woningen, horloges en duizenden euro's aan contant geld. In Montenegro werd beslag gelegd op onroerend goed van naar schatting zeven miljoen euro. (Novum)