Clicky


 


Werknemers DB Schenker Rail gaan 6% in koopkracht vooruit en meer banen

Werknemers DB Schenker Rail gaan 6% in koopkracht vooruit en meer banen
15-05-2014 09:46 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De FNV Spoor leden die werken bij DB Schenker Rail NL, vervoerder van goederen over spoor, hebben het principe cao akkoord unaniem goedgekeurd. Hiermee is er een definitief cao-akkoord.

Jacqueline Lohle, FNV Spoor: “De mensen gaan er de komende twee jaar zes procent op vooruit in koopkracht. Veel van onze voorstellen hebben we weten te realiseren en verslechteringen hebben we weten tegen te houden. DB Schenker geeft hiermee een mooi voorbeeld af voor andere werkgevers hoe je je medewerkers kan waarderen.”

De lonen worden structureel verhoogd met 6%. De nieuwe cao loopt van 1 april 2014 tot 31 maart 2016. Op 1 juni 2014 worden de lonen verhoogd met 2,5% en op 1 mei 2015 met 2,5%. De decemberuitkering wordt verhoogd voor 2014 met 0,5% en voor 2015 met 0,5%.

Lohle: “Maar zeker zo belangrijk is het dat de maatregelen voor oudere medewerkers, de 55+, 57+ en 60+regelingen, volledig intact blijven, zodat ze op een gezonde manier aan het werk kunnen blijven.” DB Schenker en de betrokken vakbonden gaan daarnaast ook samen een studie doen en oplossingen aandragen om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden.

Ook op ‘echte banen’, met zekerheid en een stabiel inkomen, zijn mooie afspraken gemaakt. DB Schenker neemt op dit moment personeel aan voor zo goed als alle standplaatsen om de onderbezetting, die is ontstaan door het aantrekken van het werk, weg te werken. Volledig opgeleide machinisten die nieuw in dienst komen krijgen een jaarcontract. Medewerkers die nog opgeleid moeten worden krijgen eerst een contract voor de duur van de opleiding, daarna een jaarcontract en dat gaat over in een contract voor onbepaalde tijd.

Daarnaast wordt er de pilot ‘Nieuw Roosterproces’ gestart voor een half jaar. Lohle: “Dit is onder de voorwaarde dat de medewerker op vrijwillige basis meedoet en dit geen negatief effect heeft op het inkomen.”

Meer mooie afspraken

De werknemer behoudt de keuze over tijd of geld. De reiskostenvergoeding van € 0,19 netto wordt uitgebreid voor woon-werkverkeer van 40 naar 60 km enkele reis en van 60 naar 75 km enkele reis (na overplaatsing). De machinist met de bevoegdheid ‘mentormachinist’ ontvangt een vergoeding van € 2,85 bruto per uur. De feestdagentoeslag wordt verdubbeld. Bij een juridische procedure als gevolg van een werk gerelateerd incident betaald DB Schenker de juridische bijstand. Medewerkers hebben daarbij een vrije keus van advocaat.

Bij DB Schenker Rail NL werken ongeveer 700 mensen.

Foto's

  • J.Roeland
    ROS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions