Clicky


Teeven: instroom asielzoekers niet te behappen

Teeven: instroom asielzoekers niet te behappen
14-05-2014 22:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aantal asielaanvragen is vorige maand veel forser gestegen dan eerder werd gedacht. Het ging niet om duizend vluchtelingen in totaal, maar om duizend per week. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdagavond in het tv-programma Een op Een.

De bewindsman spreekt van 'alarmerende cijfers'. "Dit kan niet zo doorgaan. Deze aantallen kunnen we totaal niet behappen in Nederland." Teeven kondigt daarom maatregelen aan. Hij wil het probleem binnen een aantal maanden getackeld hebben.

De asielzoekers komen vooral uit Eritrea en Syrië. Teeven vermoedt dat sprake is van 'georganiseerde mensensmokkel'. Het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en de marechaussee onderzoeken of dat inderdaad zo is.

Om mensensmokkelaars op te sporen worden honderden extra patrouilles rond de grens gehouden. De bewindsman roept mensen die werkzaam zijn in de logistiek ook op om alert te zijn en het te melden als ze vermoeden dat sprake is van mensensmokkel.

De opvangcapaciteit is nog maar voor twee maanden voldoende, zei Teeven verder. "We moeten heel snel zorgen dat de migratiestroom wordt afgebogen. Anders moet je nieuwe locaties zoeken. In het ergste geval moet je denken aan tentenkampen en leegstaande gevangenissen." De staatssecretaris gaat er echter van uit dat het zover niet komt.

Om de asielzoekers op te vangen zijn afgelopen weken onder meer een voormalige jeugdgevangenis in Overberg en een oude penitentiaire inrichting in Veenhuizen geopend. (Novum)