Clicky


Meer dan 200 doden na mijnexplosie Turkije

Meer dan 200 doden na mijnexplosie Turkije
14-05-2014 09:37 | Buitenland | auteur De Redactie

SOMA - Het dodental als gevolg van een explosie in een mijn dinsdag in het westen van Turkije is opgelopen tot 201. Meer dan tweehonderd kompels zitten nog onder de grond vast en reddingswerkers doen verwoede pogingen hen te redden. Dat heeft minister van energie Taner Yildiz woensdag gezegd. Gevreesd wordt voor nog veel meer slachtoffers.

Na de explosie brak brand uit en volgens Yildiz kwamen de slachtoffers om door koolmonoxidevergiftiging. Omdat de explosie plaatsvond op het moment dat twee ploegen elkaar afwisselden zaten er veel mensen in de mijn: 787. Van hen zijn er 363 gered. Van de tachtig gewonden zijn er vier ernstig aan toe.


Volgens Yildiz bevindt de reddingsoperatie zich in een kritiek stadium en loopt de kans op meer doden met de minuut op. De minister zei eerder dat sommige mijnwerkers meer dan vierhonderd meter diep zitten. De stroomvoorziening in de mijn raakte beschadigd door de explosie, waardoor de liften niet kunnen worden gebruikt.

Kompels uit nabijgelegen mijnen helpen bij de reddingsoperatie. Een 30-jarige man snelde naar de mijn om naar zijn broer te zoeken. Hij wist naar eigen zeggen 150 meter af te dalen voordat hij vanwege de aanwezige gassen rechtsomkeert moest maken. Volgens de man woeden er nog steeds branden en is het te laat voor de mensen die nog onder de grond zitten. "Het is hopeloos", aldus de man.  (Novum/AP)