Transport Online - Kwart bedrijven denkt aan groei personeelsbestand

 


Kwart bedrijven denkt aan groei personeelsbestand

Kwart bedrijven denkt aan groei personeelsbestand
13-05-2014 13:21 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Bijna een kwart van de bedrijven in Nederland denkt dit jaar meer werknemers nodig te hebben en wil het personeelsbestand uitbreiden. Iets minder dan een op de tien bedrijven verwacht juist te moeten inkrimpen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag gepubliceerd onderzoek over de arbeidsmarkt.

Negentien procent van de bedrijven wil uitbreiden zonder andere medewerkers te vervangen, vier procent verwacht wel personeelswisselingen door te voeren. Ruim de helft van de werkgevers, 51 procent, verwacht een stabiele personeelsomvang, de rest weet het nog niet.

Vooral werkgevers in de sectoren ict, bouw en onderwijs verwachten dit jaar personeelsgroei. In het openbaar bestuur heerst meer pessimisme: de helft van de werkgevers verwacht een afname. Het UWV voerde het onderzoek vorig jaar uit en ondervroeg 5700 bedrijven van verschillende grootte.

Grote werkgevers verwachten vaker een krimp dan kleine bedrijven. Zeventien procent van de bedrijven met honderd werknemers of meer vreest te moeten snijden in het personeelsbestand, tegen acht procent van de ondernemingen met maximaal negen man personeel.

Een op de twintig bedrijven in Nederland denkt dit jaar te weinig werk te hebben voor de werknemers. Ongeveer twee derde daarvan wil overtollig personeel ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.

Werknemers die zoeken naar nieuw werk, kunnen dit het beste doen via de website van het bedrijf waar ze willen werken, blijkt verder uit het onderzoek. Bij een derde van de vacatures wordt de bedrijfswebsite ingezet om nieuw personeel te vinden, wat de site het belangrijkste wervingskanaal maakt.

Een op de vijf vacatures wordt vervuld via een vacature die op de bedrijfswebsite was geplaatst. Dat maakt solliciteren via een bedrijfswebsite effectiever dan het aanspreken van je netwerk om aan een baan te komen. Zestien procent van de vacatures wordt op die manier vervuld. Vacatures de wereld inslingeren via advertenties raakt uit de mode. Voor twaalf procent van de vacatures werden advertenties ingezet om personeel te werven. In 2011 was dat nog 21 procent. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden