Clicky


EU legt nieuwe sancties op

EU legt nieuwe sancties op
12-05-2014 17:03 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie heeft dertien personen en twee bedrijven nieuwe sancties opgelegd voor hun rol in de onrust in Oekraïne. De strafmaatregelen betreffen inreisverboden en het bevriezen van tegoeden.

De personen en bedrijven tegen wie de sancties gelden worden later bekendgemaakt. Wel werd gemeld dat het 'Oekraïense separatisten en Russische regeringsmedewerkers' betreft. Ook is bekend dat het om twee bedrijven gaat die op de Krim gevestigd zijn en nu dus vanuit Rusland opereren waarvan tegoeden worden bevroren. De EU heeft nu in totaal strafmaatregelen tegen 61 personen ingesteld.

Het wordt de eerste keer dat de Unie zich op ondernemingen richt. Dit was mogelijk geworden nadat de ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten in Brussel maandag hadden besloten om niet alleen personen met sancties te treffen, maar ook 'entiteiten' die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim en de aantasting van Oekraïnes soevereiniteit. De Verenigde Staten hebben al wel sancties aan meerdere bedrijven opgelegd.

Verscheidene ministers veroordeelden in scherpe bewoordingen het referendum voor onafhankelijkheid dat separatisten zondag in de Oost-Oekraïense provincies hielden. "Dit is geen bijdrage om de chaos in Oekraïne tegen te gaan", zei minister Frans Timmermans in Brussel. Moskou daarentegen respecteert de uitslag en wil dat die wordt uitgevoerd.

De Franse minister voor Europese zaken Harlem Desir zei dat er nog meer EU-sancties kunnen volgen als de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei met 'acties en provocaties' worden verstoord. (Novum/AP)