Clicky


'Chemiesector keert Europa de rug toe om gasprijs'

'Chemiesector keert Europa de rug toe om gasprijs'
12-05-2014 09:35 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Europese chemiebedrijven keren zich verder af van Europa omdat de prijs van energie te hoog is. Door de hoge gasprijs zouden ze niet langer producten kunnen maken die concurrerend zijn. Dat blijkt uit recente beslissingen van chemiereuzen zoals DSM, Dow Chemical en BASF, zo schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Zo laat de topman van het Duitse BASF, Kurt Bock, aan de zakenkrant weten de komende vijf jaar eerst meer buiten dan binnen Europa te willen investeren. "We investeren in de Verenigde Staten, omdat we verwachten dat de gasprijs daar op lange termijn minder dan de helft blijft van die in Europa", aldus Bock.

Momenteel is de prijs van gas zelfs meer dan twee keer zo hoog. Mede om die reden wil BASF in de VS voor meer dan een miljard euro een fabriek bouwen die methaangas omzet in propyleen. Dat is de grootste investering die de Duitsers ooit op Amerikaanse bodem deden. Ook chemiebedrijven Dow Chemical en het Nederlandse DSM gaven onlangs aan meer buiten Europa te gaan investeren.

Door deze exodus zou de regio Rotterdam, waar veel chemiebedrijven gevestigd zijn, de laatste tien jaar zo'n negen miljard euro aan investeringen hebben misgelopen. Die inschatting maakte Essenscia - de Belgische beroepsfederatie van de chemiesector - vorige week althans. Volgens de brancheclub zou daar de komende tien jaar nog eens 22 miljard euro bij kunnen komen. (Novum)