Clicky


PvdA zakt weer naar tien zetels in de peiling

PvdA zakt weer naar tien zetels in de peiling
11-05-2014 10:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De PvdA kan in de peiling van Maurice de Hond nog maar rekenen op tien zetels in de Tweede Kamer. De regeringspartij verliest zondag twee zetels ten opzichte van vorige week. De lage score werd alleen geëvenaard in september vorig jaar en begin april dit jaar.

Coalitiepartner VVD kan op twee extra zetels rekenen en komt uit op 22 zetels in de peilingen. De grootste partij zou D66 worden met 25 zetels, gevolgd door de PVV met 24 zetels. Het CDA wint in de peilingen twee zetels en komt op 21 zetels.

De terugval van de PvdA kan worden verklaard door de ophef over het kinderpardon. De achterban van de partij vindt dat het kinderpardon ruimer moet worden ingevuld. Uit een enquête van De Hond blijkt dat negentig procent van de PvdA-kiezers vindt dat het pardon moet worden uitgebreid en veertig procent beoordeelt de opstelling van de PvdA negatief.

Partijleider Diederik Samsom schaart zich echter achter staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die zegt 'ruimhartig' om te gaan met individuele gevallen. In het kinderpardon vallen asielkinderen die minimaal vijf jaar onder rijkstoezicht staan. Kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden, vallen buiten de boot.  (Novum)