Clicky


Poetin prijst annexatie Krim

Poetin prijst annexatie Krim
09-05-2014 16:37 | Buitenland | auteur De Redactie

SEBASTOPOL - De Russische president Vladimir Poetin heeft de aansluiting van de Krim bij Rusland geprezen. Dat zei hij in een toespraak in Sebastopol. Het is de eerste keer dat Poetin het schiereiland bezoekt sinds Rusland de Krim in maart annexeerde.

Poetin noemde de aansluiting van de Krim bij Rusland een 'terugkeer naar het moederland'. De inlijving is volgens de president een eerbetoon aan 'historische rechtvaardigheid en de herinnering aan onze voorvaderen'.

Vrijdag hield de Russische marine bij de haven van Sebastopol, waar de Zwarte Zeevloot is gestationeerd, een parade ter ere van de Dag van de Overwinning. Rusland viert dan de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Poetin voer in een boot langs de Russische vloot en begroette de bemanning. Ook vlogen zeventig gevechtsvliegtuigen over de stad.

Oekraïne heeft het bezoek van Poetin aan de Krim veroordeeld. Kiev noemt de trip een schending van het internationaal recht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat ze het jammer zou vinden als Poetin op de feestdag de Krim zou bezoeken. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen noemde Poetins bezoek 'ongepast' en zei dat de organisatie de Krim nog steeds als Oekraïens grondgebied beschouwt.

Eerder op de dag hield Poetin een toespraak in Moskou tijdens de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein. Hij repte hierbij met geen woord over de huidige crisis in Oekraïne. Poetin richtte zich op het historische belang van de Russische zege over dictator Adolf Hitler, bijna zeventig jaar geleden. De president stond stil bij het lijden van het Russische volk, dat miljoenen doden te betreuren had tijdens de oorlog.

De Dag van de Overwinning is de belangrijkste niet-religieuze Russische feestdag en is een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit van de Russen. Nationalisme tiert welig op de dag, die Moskou ook de kans biedt zijn omvangrijke militaire arsenaal te tonen. (Novum)