Clicky


Dijsselbloem: centen keren niet terug

Dijsselbloem: centen keren niet terug
09-05-2014 15:26 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG - Nederland gaat de munten van een en twee cent niet opnieuw invoeren. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag gezegd na de ministerraad. "Daar zit niemand op te wachten", zo reageerde hij op een bericht van Detailhandel Nederland.

"Iedereen is het er over eens, consumenten, midden- en kleinbedrijf, detailhandel: er is afgesproken dat wij gewoon afronden", memoreerde Dijsselbloem. "Dat bevalt heel goed en dat blijft ook zo."

De brancheorganisatie stelde vrijdagochtend dat er binnen de Europese Commissie wetsvoorstellen circuleren om de acceptatie van de munten te verplichten. Volgens de winkeliers zou dat het efficiënte Nederlandse betalingsverkeer kunnen schaden.

Of er echt een voorstel wordt voorbereid door de commissie is overigens nog niet bekend. Bij de Nederlandse woordvoering was daarover in eerste instantie niets bekend. Ook Dijsselbloem zelf kon geen uitsluitsel geven. "Ik begrijp dat er een eerste inventariserende bijeenkomst zou zijn geweest in Brussel."

Eerder dit jaar werd nog bericht dat de commissie juist onderzoek deed naar het afschaffen van de kleine muntjes in heel de eurozone. Tot nu toe zijn het alleen winkeliers in Finland, Nederland en sinds dit jaar België die bedragen mogen afronden op vijf cent, zodat ze geen munten van een en twee cent in de kassa hoeven te hebben. (Novum)