Clicky


Asscher wil gelijke arbeidsvoorwaarden in EU

Asscher wil gelijke arbeidsvoorwaarden in EU
09-05-2014 09:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wil dat de concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Nederland wordt beëindigd. Dat schrijft hij vrijdag in een ingezonden brief aan de Volkskrant en de Financial Times. Werknemers uit andere EU-landen zouden hetzelfde loon moeten krijgen en het recht moeten hebben op gelijke arbeidsvoorwaarden.

"Er is geen tijd te verliezen. Wie de voordelen van het vrije verkeer wil behouden, en dat wil ik, zal de ondermijning door oneerlijke concurrentie en oneigenlijke verdringing hard en helder moeten aanpakken", schrijft Asscher. "Ik stel voor om werkgevers te verplichten hun gedetacheerde werknemers niet alleen gelijk loon voor gelijk werk te geven, maar ook andere arbeidsvoorwaarden gelijk te trekken."

De minister pleit verder om postbusondernemingen te verbieden. Hij noemt het 'een goedkope truc' van bedrijven om op papier naar het buitenland te verhuizen om in eigen land minder loonkosten voort te kunnen zetten.

Zorgen voor gelijk loon bij gelijk werk in het land waar iemand aan de slag gaat, is een van de belangrijkste taken van de nieuwe Europese Commissie, vindt Asscher. Volgens hem is het bestrijden van uitbuiting en het zorgen voor eerlijk werk in het belang van alle Europeanen. (Novum)