Clicky


Dertig procent nieuwe bedrijven stopt na een jaar

Dertig procent nieuwe bedrijven stopt na een jaar
08-05-2014 11:15 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Drie op de tien startende ondernemers uit 2012 waren een jaar later al met hun nieuwe bedrijf gestopt. Bij horecazaken gaf zelfs zestig procent er binnen twaalf maanden de brui aan. In totaal stopten vorig jaar 36 duizend ondernemers na een jaar. Dat heeft het economisch bureau van ING donderdag gemeld.

In de eerste drie maanden van dit jaar begonnen 38 duizend ondernemers een eigen bedrijf. Dat zijn er twee procent minder dan in de eerste drie maanden van 2013. In januari ontstonden zelfs zes procent minder nieuwe bedrijven. De ondernemingen die de stap wel maakten waren vooral in de horeca, de bouw en de detailhandel te vinden. ING verwacht ook de rest van het jaar een afname van het aantal nieuwe bedrijven.

Het totale aantal bedrijven dat werd opgeheven kwam in 2013 uit op 167 duizend. Na de bijna dertig procent die binnen een jaar stopt, houdt nog eens veertien procent het in jaar twee van de onderneming voor gezien.

Naast horecaondernemers sloten ook veel detailhandelaren hun deuren vroegtijdig. Vooral online modewinkels bleken geen lang leven beschoren. In de industrie is de uitval het laagst. Dit jaar en volgend jaar groeit het aantal startende ondernemers in die sector met twee procent.